A-
A+

Svensk man döms för "bestialiskt" mord

En 53-årig man döms till 13 års fängelse för att ha mördat en 39-årig man på en bondgård norr om danska Fredrikshamn i maj förra året. Arkivbild.
En 53-årig man döms till 13 års fängelse för att ha mördat en 39-årig man på en bondgård norr om danska Fredrikshamn i maj förra året. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Efter att mannen blivit skjuten lades hans kropp på en brinnande eldstad och efter två dagar fraktades kvarlevorna i väg i oljefatstunnor.

Nu döms en 53-årig svensk man till 13 års fängelse för det "bestialiska" mordet i Danmark.

Det kan liknas vid en avrättning, säger åklagaren.

Annons

Annons

Det var den 9 maj förra året som en dansk man dödades på en bondgård utanför Fredrikshamn på norra Jylland.

Rättsläkare har dock inte kunnat fastslå om den 39-årige mannen dog av skottskadan innan han blev bränd på en eldstad på gården, som ägdes av den 53-årige svenske mannen. Liket låg på den brinnande eldstaden i två dagar innan kvarlevorna fraktades iväg i två oljefatstunnor, enligt nordjyske.dk.

"Bestialiskt och cyniskt"

Svensken häktades i mitten av maj förra året misstänkt för mordet och under rättegången i Hjørrings tingsrätt kallade åklagaren Kim Kristensen mordet för "särskilt hänsynslöst, bestialiskt och cyniskt", rapporterar danska medier. Han yrkade på fängelse i minst 14 år.

Mordet kan liknas vid en avrättning, sade Kristensen.

Nu döms den 53-årige mannen, mot sitt nekande, till fängelse i 13 år för mord och brott mot griftefrid samt utvisning ur Danmark på livstid.

En annan svensk man, 46 år gammal, döms till fängelse i tio månader för brott mot griftefrid, men frikänns från mordanklagelsen. Hans berättelse om vad som skedde på morddagen har varit av stor betydelse för att tingsrätten skulle kunna döma den 53-årige mannen för mord.

Den 46-årige mannen har uppgett att han pressats av 53-åringen att hjälpa till med att göra sig av med kvarlevorna i två oljefatstunnor, som ska ha fraktats iväg till ett lager som tillhörde 53-åringen.

Annons

Annons

Ska överklaga

Den morddömde mannen var inte på plats när rätten avkunnade sin dom, men hans försvarsadvokat har uppgett att han avser att överklaga domen till landsretten (hovrätten).

Den 46-årige mannen har släppts fri eftersom han har varit häktad i 18 månader. Därmed har han redan suttit av sitt fängelsestraff.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.