A-
A+

Svensk OS-kvalseger – behöver en poäng till

Lucas Pellas gör ett av Sveriges mål mot Algeriet.
Lucas Pellas gör ett av Sveriges mål mot Algeriet.
HandbollTT

En poäng mot Slovenien. Det är vad Sverige behöver för att få spela OS-handboll i sommar.

Mot Algeriet blev det nämligen en busenkel seger, 36–25, för Blågult.

Annons

Annons

Sverige är obesegrat i OS-kvalet i Berlin efter 25–25 mot Tyskland och den övertygande segern mot Algeriet. Men det behövs en poäng till innan det är aktuellt att boka in handbollslandslaget på ett flyg med destination Tokyo i sommar.

Förutsatt att även Tyskland slår avsågade Algeriet på söndagseftermiddagen blir Sverige–Slovenien en helt avgörande fajt om en OS-plats.

Oavgjort eller seger? Då är Sverige klart för sin tredje raka olympiska turnering.

Förlust? Då blir i stället Slovenien ett av de tolv lyckliga lagen i OS.

Det är väldigt viktigt att vi går in med inställningen att vi tror på oss själva. Vi kan spela fantastisk handboll, vi är ett väldigt bra lag så vi ska inte gå in och förminska våra möjligheter, säger landslagscomebackande Niclas Ekberg inför den avgörande drabbningen.

Sparade spelare

Mot Algeriet valde förbundskapten Glenn Solberg att spara på de blågula krafterna i det intensiva tredagarskvalet. Tongivande spelare som Andreas Palicka, Jim Gottfridsson, Max Darj och Albin Lagergren började alla på bänken när Solberg bytte ut mer än halva startsjuan.

Det såg lite hafsigt och ofokuserat ut i några minuter – Algeriet ledde tidigt med två mål – men ganska snart började läget ordna upp sig. Högernian Linus Persson bombade in fyra av Sveriges första åtta mål och när Niclas Ekberg gjorde två snabba – en straff och en kontring – ledde Sverige med 10–5 halvvägs in i första halvlek.

Kontringsspelet fortsatte att vara framgångsrikt och Emil Mellegård, som i sista stund kallades in till kvalet i Berlin när Hampus Wanne var tvungen att lämna truppen, satte punkt för första halvlek med sitt tredje mål fram till 19–10.

Det var en stabilt genomförd match, helt enligt planen från vår sida, säger Ekberg.

Annons

Annons

Avslaget i andra

Andra halvlek blev av förklarliga skäl inte särskilt spännande. Mellegård och Ekberg, sex var, blev Sveriges bästa målskyttar i krossen där Mikael Aggefors också gjorde det bra mellan stolparna.

Sverige fortsatte i andra halvlek att ge stort förtroende till sina bänkspelare så att de största stjärnorna ska vara så fräscha som möjligt klockan 18.15 på söndagskvällen.

Då är det avkast mot Slovenien, laget som med Ljubomir Vranjes som förbundskapten slog Sverige i gruppspelet i EM i Göteborg i fjol och kryssade när lagen möttes i mellanrundan i VM i Kairo i januari.

Efter Sloveniens bleka insats mot Tyskland på lördagen (förlust 27–36) får de svenska VM-silvermedaljörerna gälla som knappa favoriter den här gången.

Eller?

Linus Persson verkar i alla fall hålla med.

Det är små marginaler som skiljer på den här nivån. Det blir en 50/50-match skulle jag säga. Eller nej, 51/49 till oss, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!