A-
A+

Svensk seger – kan ge OS-fördel

Sverige slutar femma i handbolls-EM efter seger mot Nederländerna. Arkivbild.
Sverige slutar femma i handbolls-EM efter seger mot Nederländerna. Arkivbild.
HandbollTT

Sverige missade medaljmatcherna i handbolls-EM, men imponerade i sista matchen. Nederländerna besegrades med 37–32, och Blågult slutar därmed femma för andra mästerskapet i rad. Segern kan också ge fördel i kampen om en OS-kvalplats.

Vi gick in med en bra inställning och ville avsluta på bästa sätt, säger Anna Lagerquist i Viaplay.

Annons

Annons

Det var två besvikna lag som möttes i Ljubljana. Både Sverige och Nederländerna hade siktet högre ställt än en match om femte plats.

Men efter att ha missat semifinal var det bara att gräva fram motivationen och slåss för ett mer fördelaktigt utgångsläge i jakten på en OS-plats.

Det är inte det lättaste att motivera sig även om vi försöker och har en femteplats att spela om, en OS-kvalplats. Men när man är här så vill man ju mer, men vi kom överens om att det inte direkt blir roligare om man kommer in i en sådan här match och får stryk, säger Jamina Roberts i Viaplay.

"Jag är bra"

Per Johansson, förbundskapten i Sverige 2008-2012 tog över Nederländerna i våras.

Johansson verkade dock inte ha några fördelar av att ha tränat delar av det svenska laget. Sverige träffade rätt i anfallsspelet och Jessica Ryde stod för åtta räddningar de första tolv minuterna.

Jag är bra, säger Ryde, som var en stor orsak till att Sverige kunde gå till paus med en 21–16-ledning, i Viaplay.

Nederländerna fick dock en mycket bättre start på den andra halvleken. De svenska målvaktsräddningarna uteblev och det blev snabbt bara ett mål som skiljde lagen åt.

Det kändes som att det var högt och lågt hela matchen. Jag tycker att vi gick in med en bra inställning och ville avsluta på bästa sätt och jag tycker att vi krigar hela matchen, säger Anna Lagerquist.

Annons

Annons

"Visar att vi orkar"

Men efter tre snabba kontringsmål var Sverige åter i förarsätet. Efter det blev det inga omvägar, Sverige vann med 37–32.

Vi har pratat lite innan om att vi kanske inte håller mot de bästa lagen. Holland är ett bra lag som vi spelar jämnt mot ofta, jag tycker ändå att vi visar att vi orkar, säger Roberts.

Sverige slutar därmed femma i EM, en placering som kan betyda mycket när platserna till OS-kvalet till Paris 2024 ska delas ut. Om Blågult inte blir topp sju (eller topp nio om Europamästaren eller Frankrike också slutar topp sju) på nästa års VM får man förlita sig på att femteplatsen räcker för att kvala in.

I semifinalerna möts Danmark–Montenegro och Norge–Frankrike.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.