Svensk vapenkund fast i amerikansk polisfälla

En svensk man har åtalats i Danmark, misstänkt för att ha försökt köpa vapen via darknet. Arkivbild.
En svensk man har åtalats i Danmark, misstänkt för att ha försökt köpa vapen via darknet. Arkivbild.
BrottTT-Ritzau

Den svenske mannen var ute efter att köpa ett större antal vapen via darknet – men gick rakt i en amerikansk polisfälla.

Han står nu inför rätta i Danmark, misstänkt för att ha försökt köpa totalt 83 skjutvapen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Fallet ingår i en större amerikansk utredning mot den illegala vapenhandeln på darknet, en dold del av internet, där poliser utgett sig för att vara vapensäljare.

Ett av tillslagen gjordes i Danmark förra året. Då greps bland annat en svensk man, som är i 30-årsåldern och bor i Göteborg. Han pekas ut som huvudman i den pågående rättegången.

Svensken greps sedan han träffat två förklädda poliser på en rastplats på Jylland för att titta på pistoler som han hade köpt.

Mannen står nu inför rätta misstänkt för att, tillsammans med fyra andra personer, ha försökt köpa totalt 83 vapen.

Domstolen i danska Horsens ska bland annat avgöra om utredningen skett på ett lagligt sätt, till exempel att brotten inte provocerats fram.

Enligt åklagaren Signe Gråkjær Pedersen var det svensken som var den drivande parten i kommunikationen på den dolda marknadsplatsen.

Man ger honom möjligheten att sluta. Men han fortsätter. Han vill ha de här vapnen, sade hon under rättegången på tisdagen.
Det var bara en tillfällighet att det var polisen och inte en riktig säljare som han kom i kontakt med. Det här hindrade att 83 vapen, varav flera helautomatiska, kom ut på gatan.

Domen väntas i nästa vecka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons