A-
A+

Svenska ambassaden i Kiev öppnar igen

Sveriges ambassad öppnar återigen i Kiev, meddelar utrikesminister Ann Linde (S) . Arkivbild.
Sveriges ambassad öppnar återigen i Kiev, meddelar utrikesminister Ann Linde (S) . Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Sveriges ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev öppnar åter på onsdag, meddelar utrikesminister Ann Linde.

Annons

Annons

"Tack Tobias Thyberg (Sveriges ambassadör till Ukraina) och dina medarbetare för ert hårda arbete, och för Polen som tillfälligt inhyste oss. Sverige kommer att fortsätta att stå vid Ukrainas sida och vi är glada att ambassadens diplomatiska närvaro återvänder dit den hör hemma", skriver Linde (S) på Twitter.

Den svenska ambassaden i Kiev flyttade i likhet med flera andra länders ambassader sin verksamhet ut från Ukraina i samband med den ryska invasionen i slutet på februari.

Inledningsvis flyttades verksamheten endast från huvudstaden Kiev till Lviv i västra Ukraina, men den 24 februari, dagen för den ryska invasionen, meddelades att ambassaden flyttades till grannlandet Polen.

Danmark meddelade som första nordiska land efter invasionen under måndagen att man åter öppnar sin ambassad i Kiev. Sedan tidigare har bland annat Italien, Storbritannien och Ungern sagt att de återöppnar sina ambassader i Kiev.

Även USA hoppas återvända till Ukrainas huvudstad snart.

Vi hoppas verkligen att förhållandena tillåter oss att återvända till Kiev i slutet av månaden, säger USA:s chargé d’affaires i Ukraina, Kristina Kvien, på en presskonferens i Lviv enligt AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.