A-
A+

Svenska Amnesty försvarar kritiserad rapport

Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson. Pressbild.
Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson. Pressbild.
UkrainakrigetTT

Chefen för Amnesty International i Ukraina har avgått i protest mot en kontroversiell rapport från organisationen. Men Amnesty Sverige står fortsatt bakom rapporten, med kritik mot ukrainsk militär.

Annons

Annons

Vi har kunnat konstatera att den ukrainska militären utsatt civilbefolkningen för fara genom sina militära strategier, säger Anna Johansson, Amnesty Sveriges generalsekreterare, till Svenska Dagbladet.

Amnesty Internationals rapport, som släpptes i torsdags, kritiserar ukrainsk militär för att ha skjutit från baser i bostadsområden med skolor och sjukhus. Samtidigt betonar Amnesty att detta inte rättfärdigar de ryska attackerna. Men Amnestys kritik har väckt ont blod. Den ukrainska Amnestychefen Oksana Pokaltjuk har avgått och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyg anklagar Amnesty för att försöka "skifta ansvaret från angriparen till offret".

Alla parter har en skyldighet att respektera den internationella humanitära rätten och i möjligaste mån skydda civila. I detta fallet handlar det om specifika platser och tidpunkter där vi menar att Ukrainas militär borde ha skyddat civila på ett bättre sätt, säger Anna Johansson.

Hon säger sig förstå varför rapporten väckt starka reaktioner, men framhåller vikten av att förmedla fakta.

På längre sikt hade det varit allvarligare om det visade sig att vi observerat detta, men valt att inte rapportera om det, säger hon till SvD.
Den här gången har vi valt att ensidigt kritisera Ukraina. Men det ska ställas i relation till de andra utredningar och rapporter vi publicerat om Ryssland. Vi går inte Rysslands ärenden, säger hon till Dagens Nyheter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.