A-
A+

Svenska ättlingar om erkännandet: Äntligen

Kara Hermes och Zekiye Cansu är båda ättlingar till folkmordsöverlevare.
Kara Hermes och Zekiye Cansu är båda ättlingar till folkmordsöverlevare.
SeyfoTT

Med blandade känslor. Så reagerar svenska Kara Hermez, ledamot i Assyriska riksförbundet, på beskedet från USA:s president om massakern på kristna minoriteter under första världskriget.

Jag är besviken på att han inte nämner assyrier, men välkomnar givetvis beslutet, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

I Sverige lever tusentals ättlingar till de kristna minoriteter som överlevde massmorden. Sonja Aho i Södertälje tänker på sin far som bara var tre år när massakern började för 106 år sedan. Hon får reda på att president Joe Biden erkänner massavrättningarna som folkmord medan hon pratar i telefon med TT.

Ja! Vad bra!, säger hon först.

Efter det korta glädjeutropet ändras däremot tonläget direkt.

Det är klart att jag har stora förhoppningar, men bara ett erkännande räcker inte. Resten av världen måste också reagera och sätta tryck på den turkiska regeringen att också erkänna vad som hände, säger Sonja Aho.

Saknar fler folkgrupper

Kara Hermez, 29 år, är också ledamot i Assyriska riksförbundet, som samlar 10 000 ättlingar till överlevare från massmorden i Sverige.

Vi väntade oss ett erkännande i dag, det är verkligen på tiden. Men sen går det inte att bortse från besvikelsen över att Joe Biden bara nämner armenier i sitt uttalande, säger hon.

Annons

Annons

"Glädjens dag"

För Zekiye Cansu, 60 år, och ättling till en assyrisk överlevare, är det viktigt att samtalet om folkmordet fortsätter. Hon har skickat in sin farmors vittnesmål till Mångkulturellt centrum.

Farmor berättade om allt som hände henne och har hela tiden sagt att det var viktigt för oss att föra hennes historia vidare. Det känns underbart, äntligen! Det är en glädjens dag, säger hon.
Jag hoppas att fler länder, inklusive Sverige, erkänner och sätter press på Turkiet så att vi kan påbörja försoningsprocessen, säger Zekiye Cansy.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr