A-
A+

Svenska fansen oroas av smittläget i Ryssland

Susanne Petersson, ordförande för Camp Sweden.
Susanne Petersson, ordförande för Camp Sweden.
FotbollS:t Petersburg, TT:s utsände

Covid-19 ökar i Ryssland.

Samtidigt intar svenska supportrar S:t Petersburg inför dagens EM-match mot Slovakien.

Jag hoppas att man använder mer sprit på händerna än i kroppen så att det sunda förnuftet inte försvinner, säger supporterföreningen Camp Swedens ordförande Susanne Petersson.

Annons

Annons

Svenska fansen Roland Karlsson, Johan Werner och Pierre Stawlin utanför S:t Petersburg-stadion.
Svenska fansen Roland Karlsson, Johan Werner och Pierre Stawlin utanför S:t Petersburg-stadion.

De senaste två veckorna har antalet bekräftade fall av coronasmittade ökat från 9 000 per dag i slutet av maj till 13 000 i mitten av juni i hela Ryssland, och i stora städer som Moskva och EM-arrangören S:t Petersburg har skarpare restriktioner införts.

Men fotbolls-EM rullar vidare och efter premiären i Sevilla har svenska supportrar nu intagit S:t Petersburg.

Det känns lite oroande att den (smittan) ökar. Men alla svenskar är testade – själv är jag uppe på det femte testet sedan i fredags, säger Susanne Petersson.
Det är viktigt att man håller avstånd och använder handsprit och munskydd. Jag hoppas att man använder mer sprit på händerna än i kroppen denna gång så att det sunda förnuftet inte försvinner.

Blågul uppladdning

Det kommer att anordnas en blågul uppladdning på en restaurang i närheten av S:t Petersburg-stadion. Förutom att se till att det blir en rolig och minnesvärd uppladdning för supportrarna så finns det även ett annat ansvar.

Vår roll är att förmedla information till svenska supportrar och skapa så bra stämning som det går på matchdagen – både inne i och utanför arenan. Sedan är det viktig att vi förhåller oss till de restriktioner som finns, att vi säkerställer att vi får rätt information från staden, att vi jobbar med polisen och staden som arrangerar. Vi har fortfarande ett gott rykte och det ska vi bibehålla, säger Petersson.

Susanne Petersson tror att det blir runt 1 500 svenska supportrar på plats när Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen. Ett vanligt år hade det varit betydligt fler.

Jag tror vi hade varit 10 000–15 000 svenska supportrar. Det är så nära och så lätt att ta sig hit i vanliga fall, säger hon.

TT: Blir det en blågul supporterfest ändå?

Det blir det alltid. Vi kan ha samlingar med 300–400 på Färöarna eller 15 000 i Berlin.

Annons

Annons

"Krångligare att resa"

Dagen före matchen mot Slovakien går Roland Karlsson, Johan Werner och Pierre Stawlin runt på arenaområdet. Trion har varit med sedan Sevilla och stannar i S:t Petersburg för att se klart gruppspelet.

Johan Werner har varit på plats under alla mästerskap Sverige har spelat sedan EM 2000 i Nederländerna och Belgien – och skillnaden mot andra mästerskap märks.

Framför allt är det krångligare att resa med PCR- och antigentester. Man märker också lite skillnad när det är mästerskap samlat på ett ställe för då blir det mer drag. Annars är det väl lite mindre svenska fans, säger Werner.
Det känns att det är lite tomt på arenorna, säger Roland Karlsson.

Pierre Stawlin fyller i:

Ja, det var lite tomt i Sevilla. Vi hoppas på mer här. Det var inte så bra tryck.

TT: Ni har varit med några dagar nu – känns det säkert utifrån ett coronaperspektiv?

Det tror jag, men när jag väl är här tänker jag faktiskt inte så mycket på det. Men i Sevilla, framför allt på arenan, var det långa avstånd och munskydd, säger Werner.
Likadant ute i staden. Glömde man masken var de framme och pekade direkt. De var hårdare än här känns det som, här går alla utan mask, säger Stawlin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!