A-
A+

Svenska golffester ska tända framtida stjärnor

Pernilla Lindberg är hemma i Sverige för att spela Europatourtävlingar - och för att väcka intresset hos unga tjejer. Arkivbild.
Pernilla Lindberg är hemma i Sverige för att spela Europatourtävlingar - och för att väcka intresset hos unga tjejer. Arkivbild.
GolfTT

Bara en golftävling, säger kanske vissa.

Något betydligt mycket mer, menar stjärnan Pernilla Lindberg.

Europatourtävlingen på lilla Skaftö är startskottet för en stor golffest – och den ska ge ringar på vattnet inför framtiden.

Den här typen av tävlingar är jätteviktiga, säger hon.

Annons

Annons

En Europatourtävling för damer på Skaftö i den bohuslänska skärgården?

Ja, det kan låta som en närmast galen tanke – men det är verklighet. Och det tack vare Reine Patriksson. Entreprenören med det brinnande golfintresset är pappan och arrangören bakom Skaftö Open, tävlingen som i år har fått Europatourstatus för första gången.

Det är jättekul, men det är inte bara min förtjänst. Agnes Hansson har dragit ett tungt lass också, säger Patriksson inför fredagens tävlingsstart till TT.
Vi har lärt oss jättemycket. Vi har ingen stor organisation eller så, utan är lite bonniga och gör det mesta själva. Man lär sig hela tiden.

Lindberg lysande stjärnan

För fyra år sedan arrangerade Patriksson tävlingen på skärgårdsön för första gången. Då endast för amatörer.

Det är väldigt kul att tävlingen har utvecklats så mycket. Men det var kanske inte riktigt meningen. Min tanke var att starta en tävling för tjejer, jag har följt dam- och herrgolf länge och sett att det finns orättvisor som jag ville rätta till, säger han.

Damernas Europatour har inte riktigt samma höga status som för några år sedan, men spelarna – bland annat den svenska storstjärnan Pernilla Lindberg – som kommer till Skaftö kommer få sig en rejäl utmaning, och publiken ordentlig underhållning.

Det är så klart annorlunda jämfört med när man peggar upp på en LPGA-tävling, som jag är van vid. Banan håller inte samma tourstandard, men det är charmigt och avslappnat. Vi är på ett litet ställe och det känns som att hela bygden har slutit upp, säger Lindberg till TT.

Annons

Annons

Bygden lever upp

Reine Patriksson håller med om att hela Skaftö med omnejd lever upp i samband med tävlingen.

Det är viktigt med tävlingar i Sverige och det här är första gången sedan 2015 som en Europatour hålls i vårt land. Att en sådan som Pernilla Lindberg kommer hit betyder jättemycket, inte minst för alla golfintresserade småtjejer. För hela området betyder det här jättemycket. Eftersom det ska tv-sändas får alla se hur vackert det är i skärgården, det betyder mycket för turismen här. Alla som är här hjälper till på sitt sätt, det är väldigt mycket "hemma hos-känsla", säger han.

"Kan relatera"

Direkt efter att Skaftö Open är färdigspelad står ytterligare en Europatourhelg i Sverige på schemat. 2-5 september spelas en tävling i Kristianstad.

Vi samarbetar jättemycket och hjälper varandra hela tiden. Så vi jobbar tätt ihop. Att det är två tävlingar i rad i Sverige är bra för de tävlande, det kan bli lite som det är i England när de kommer dit och stannar ett tag. De kan komma till Sverige, bo här och sedan bara ta en hyrbil ner till Skåne för nästa tävling, säger Patriksson.

Dubbla tävlingar i Sverige inom loppet av bara en vecka innebär en riktig golffest. Pernilla Lindberg ska spela båda, hon går naturligtvis för seger, men även för något mer.

Jag tror att det är jätteviktigt att vi kan visa upp oss för framförallt unga golfintresserade tjejer. Jag kan själv relatera till när jag var liten och man sprang på tävlingar för att titta, att få se förebilderna på nära håll betyder jättemycket. Tidigare har de kanske bara sett oss på tv, nu får de chansen att se oss på nära håll. Det betyder nog mycket, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!