A-
A+

Svenska kraftnät anmäler sig själva

Svenska kraftnät utreder incidenten för att klargöra hur felet uppstod. Arkivbild.
Svenska kraftnät utreder incidenten för att klargöra hur felet uppstod. Arkivbild.
SamhälleTT

Cirka 3 700 personer har registerkontrollerats av Säkerhetspolisen – trots att kontrollerna egentligen skulle ha avslutats.

Nu anmäler Svenska kraftnät personuppgiftsincidenten till Integritetsskyddsmyndigheten.

Annons

Annons

Orsaken till de felaktiga kontrollerna ska vara ett tekniskt fel i ett it-system och anmälan avser historiska filer som Svenska kraftnät delat med Säkerhetspolisen (Säpo) mellan den 5 september 2017 och den 18 januari 2018. När Svenska kraftnät uppmärksammades på felet kontaktades Säpo och de löpande kontrollerna upphörde under natten till torsdag.

Bolag inom elförsörjningen som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan hos Svenska kraftnät ansöka om registerkontroll av anställda inom den verksamheten. Det är sedan Säpo som utför kontrollerna, som sker efter samtycke, bland annat i misstanke- och belastningsregistret. Eventuell information som hittas kan lämnas via Svenska kraftnät till arbetsgivaren efter att personen fått möjlighet att yttra sig.

Enligt Svenska kraftnät har ingen information från de felaktiga kontrollerna lämnats vidare till arbetsgivare och enbart personal som arbetar med registerkontroller har kunnat ta del av eventuella uppgifter.

Svenska kraftnät ska fortsatt utreda händelsen och kommer att se över sina rutiner för att liknande fel inte ska uppstå igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.