A-
A+

Svenska kraftnät: Ökad risk för bortkoppling

Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Arkivbild.
Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Arkivbild.
EkonomiTT

Nya analyser från Svenska kraftnät pekar på en ökad risk för effektbrist i södra Sverige i vinter. Det innebär en "reell" risk för att man kan tvingas att koppla bort elanvändare i vinter, enligt driftchef Erik Ek.

Annons

Annons

Enligt nya beräkningar från Svenska kraftnät kan man inte räkna med elimport i lika stor utsträckning som tidigare vintrar och det finns en risk för att el inte kan importeras när det bäst behövs.

Enligt Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät, är det en stor fördel att det svenska kraftsystemet är en del av det europeiska elsystemet, där det finns olika kraftslag som kompletterar varandra. Men nu är det ett mycket ansträngt försörjningsläge i våra grannländer på grund av en rad omvärldsfaktorer, säger han.

Osäkra gasleveranser

Det handlar bland annat om osäkerheter i leveranser av naturgas, låga vattenmagasin i Norge och ingen elhandel mellan Ryssland och Europa.

Ett scenario som kan bli mycket besvärande är om elproduktionen minskar betydligt hos våra grannländer. Analysen för vissa scenarion visar att vi tydligt överstiger den så kallade tillförlitlighetsnormen enligt europeisk lagstiftning, säger Erik Ek.

Det betyder att det finns en reell risk Svenska kraftnät måste koppla bort elförbrukning i delar av södra Sverige när det är som kallast i vinter, säger han. Vem som i så fall kan behöva stå utan el en begränsad tid bygger på länsstyrelsens bedömning om vilka delar i regionen som är viktigast.

Tanken är att det ska träffa dem som det ger minst allvarliga konsekvenser hos.

TT: Vilka elkunder innebär det i regel?

Det blir ditt och mitt hushåll. Inte sjukhus, inte blåljusverksamhet, inte infrastruktur som är viktig för vattenförsörjning och så vidare. Allt som är viktigt för att samhället ska fungera har högsta prioritet.

Annons

Annons

Två procent av totalförbrukningen

Det är osäkert hur omfattande och hur länge en sådan bortkoppling skulle pågå, men om det blir verklighet kan det röra sig om mellan 200–600 megawatt en vinterdag med maxförbrukning, motsvarande omkring två procent av Sveriges totala elförbrukning.

I de flesta fall ser Svenska kraftnät att bristen skulle ske i södra Sverige och därför är också risken för bortkoppling större där.

TT: När är det störst risk att detta inträffar?

Det är den månad då förbrukningen är som högst. Den kan komma i november, december, januari, februari eller mars.

Svenska kraftnät betonar dock att detta inte är en förutsägelse för hur det kommer att bli och att man som elanvändare själv kan påverka utfallet.

Om vi i Sverige sänker elförbrukningen eller flyttar den med till exempel två procent från den period då förbrukningen är som störst i vinter minskas risken för bortkoppling fem gånger, säger Ek.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.