A-
A+

Svenska kvinnor ska utvisas från Syrien

Runt 60 000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. Många av dem är utländska medborgare. Bild från 1 maj.
Runt 60 000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. Många av dem är utländska medborgare. Bild från 1 maj.
SyrienTT

Det kurdiska självstyret vill att ett antal svenska kvinnor med koppling till IS ska utvisas från Syrien inom de kommande månaderna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Annons

Svenska utrikesdepartementet (UD) informerades om beskedet vid ett möte i förra veckan.

Kvinnorna sitter i läger i norra Syrien. De utvisas eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att åtala dem, säger Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, till Ekot.

Nu pågår diskussioner mellan det kurdiska självstyret och Sverige samt andra länder som har medborgare som ska utvisas i lägren.

UD:s presstjänst skriver i en kommentar till uppgifterna:

"Ett antal stater inklusive Sverige har fått besked från självstyret att det när brottsutredningar mot kvinnor i lägren i nordöstra Syrien framöver avslutas kan bli aktuellt med utvisningar om det ej är aktuellt med lagföring".

"Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare och ett intresse av att det sker på ett säkert sätt i enlighet med gängse internationell praxis – och ska verka för detta", skriver UD:s presstjänst vidare.

Hur många kvinnor som ska utvisas och om de har barn är oklart. Enligt UD finns ett 20-tal svenska kvinnor och ett 30-tal barn i lägren al-Hol och Roj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!