Svenska kyrkans ekonomi drabbas hårt av pandemin

Det dåliga ekonomiska läget tvingar Svenska kyrkan att införa besparingsåtgärder på lokal och nationell nivå. Arkivbild.
Det dåliga ekonomiska läget tvingar Svenska kyrkan att införa besparingsåtgärder på lokal och nationell nivå. Arkivbild.
EkonomiTT

Den minskade sysselsättningen i pandemins spår gör att Svenska kyrkan räknar med kraftigt minskade intäkter – och nu krävs besparingar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Totalt uppskattar Svenska kyrkan ett tapp på 1,1 miljarder kronor i intäkter de kommande tre åren.

Det är klart att det är allvarligt, vi har ju sedan lång tid sett att vi kommer att minska i medlemsantal, och därmed också få minskade intäkter på medlemsavgiften och nu kom coronan och det blev en än svårare situation, säger Wanja Lundby-Wedin (S), 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen, till Sveriges Radio.

Kyrkoavgiften står för drygt 60 procent av kyrkans intäkter och baseras på medlemmarnas beskattningsbara inkomst. Med den minskade sysselsättningen väntas den inkomstkällan minska. Dessutom räknar man med minskade intäkter från kommersiell försäljning, kollekt och avkastning.

Den största delen av kyrkoavgiften går till församlingar på lokal nivå. I Redvägs församling i Ulricehamns kommun ska tre mindre pastorat nu bli ett. Det innebär bland annat att tre kyrkoherdar ska bli en. I det som ska bli det nya pastoratet har också en av kyrkorna fått stänga och ett församlingshem har sålts.

Det kommer att krävas att vi säljer mer, säger kyrkoherden Carolina Davidson till Sveriges radio.

Också på nationell nivå ska förändringar genomföras. Bland annat ska Svenska kyrkan upprätta ett nytt gemensamt lönecenter för att avlasta församlingarna.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons