A-
A+

Svenska kyrkans konton kapade på Facebook

Bland annat ärkebiskop Martin Modéus konto på Facebook har kapats. Arkivbild.
Bland annat ärkebiskop Martin Modéus konto på Facebook har kapats. Arkivbild.
Sociala medierTT

Flera av Svenska kyrkans konton på Facebook är sedan i torsdags kapade.

Inget som skrivs nu på de här kontona kommer från oss, säger kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén till TT.

Annons

De konton som berörs är Svenska kyrkan nationellt, Act Svenska kyrkan, ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkan i utlandet. Saken är anmäld till polisen och Integritetsskyddsmyndigheten.

Vi har tagit hjälp av ett säkerhetsföretag som är proffs på it-brottslighet, och vi försöker på olika sätt komma i kontakt med Meta/Facebook men det har vi tyvärr inte haft någon framgång med, säger Pia Dahlén.
För oss är det viktigt att kunna vara i kontakt med allmänheten och den som söker stöd. Men nu finns vi inte där människor är. Som tur är har vi andra kanaler också.

Inga konton som tillhör församlingar, pastorat och stift eller jourhavande präst är drabbade. Enligt Pia Dahlén har heller inga problematiska inlägg gjorts på de kapade kontona.

Säkerhetsföretaget bedömer att detta troligtvis inte är en attack mot Svenska kyrkan. Det finns en större kontext där det här har pågått länge både nationellt och internationellt, mot företag och organisationer.

TT: Vet ni hur det här gick till?

Det har varit en phishingattack. Vi har klickat på en länk som vi inte skulle ha klickat på. Våra rutiner räckte inte till, så det är något vi behöver kolla på när vi återfått kontrollen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.