-
+

Svenska småsparare hoppas ännu på Gamestop

En Gamestop-butik vid 14th Street i New York, USA.
En Gamestop-butik vid 14th Street i New York, USA.
EkonomiTT

Hoppet är det sista som överger människan, det gäller även småsparare i Gamestop. Trots raset hänger merparten av svenska småsparare kvar i aktien.

Annons

Annons

Det amerikanska bolaget handlas nu för omkring 50 dollar aktien, en gigantisk skillnad mot slutet av januari, då den toppade på 483 dollar i och med att småsparare tog upp kampen mot stora hedgefonder som blankat aktien. Företaget blev glödhett och genom olika forum, bland annat på sajten Reddit, uppmanade småsparare varandra till köp, vilket drev upp kursen.

Detta fick ringar på vattnet även globalt och hos Avanza och Nordnet noterades en topp den 3–4 februari med drygt 34 000 respektive 28 000 aktieägare i Gamestop.

Nu ett par veckor senare är fortfarande 24 000 ägare kvar hos Avanza och 23 000 hos Nordnet, visar siffror som TT har tagit del av.

Handlat för småsummor

"Man får förmoda att förhoppningen är att aktien ska studsa tillbaka igen. Jag har svårt att se det. Aktien är nu tillbaka på nivåerna före Reddit-haussen", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

Ur siffrorna går inte att avläsa hur många av aktieägarna som ligger på plus eller minus när det gäller innehavet i Gamestop. Många bedöms dock ha handlat för relativt små summor enligt Frida Bratt.

"Min bild är dock att de allra flesta inte har sålt hus och hem för att köpa Gamestop, utan man har gått in med mindre belopp. Men det finns säkerligen exempel där förlusten är oerhört tung, och det är enormt olyckligt", säger hon.

Annons

Annons

Små kursrörelser

Även om kursrörelserna varit förhållandevis små den senaste veckan, aktien har rört sig marginellt nedåt, kan den komma i ropet igen i dag. Detta då finansutskottet i USA:s representanthus ska ha en digital utfrågning med bland annat Keith Gill, känd under namnet "Roaring Ktty". Han är en av de främsta aktörerna på sociala medier som bedöms ha drivit på köptrycket.

Utöver Gill ska även ansvariga vid Reddit, nätmäklarfirman Robinhood, liksom två hedgefonder, kallas in som vittnen. En av frågorna som bedöms komma upp är om hedgefonderna samarbetat med Robinhood för att få stopp på kursrallyt i Gamestop.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss