Svenska ungdomar nyktrare än EU-snittet

När svenska ungdomar svarar på frågor om alkohol verkar det som att de dricker mindre än europeiska ungdomar i stort. Arkivbild.
När svenska ungdomar svarar på frågor om alkohol verkar det som att de dricker mindre än europeiska ungdomar i stort. Arkivbild.
Barn och ungdomTT

Svenska ungdomar dricker något mindre än vad europeiska ungdomar gör i genomsnitt – medan de danska är bland de värsta i klassen.

Likväl uppfattar unga att det är relativt lätt att få tag på alkohol och droger i Sverige.

Annons

Annons

15- och 16-åriga skolungdomar i Europa fick under förra året svara på frågor om konsumtionen av alkohol, cigaretter och droger i den så kallade Espad-studien , som är den största av sitt slag i världen.

Sammanfattningsvis kan man säga att Sverige ligger lägre än de europeiska länderna och under det totala genomsnittet, säger Anna Englund, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som presenterar rapporten ur svenskt perspektiv i en webbsändning.

Stora skillnader

I Sverige uppger fler än hälften av ungdomarna – 58 procent – att de har druckit alkohol någon gång hittills i sina liv. Snittet i Europa ligger på 79 procent. När de fick frågan om de druckit de senaste 30 dagarna var det nästan hälften så många som svarade ja i Sverige som i Europa i stort.

Vi kan ta ett exempel, ett extremt sådant: I Tjeckien hade 95 procent av eleverna använt alkohol. I Danmark är det också rätt hög konsumtion, säger utredaren Johan Svensson vid CAN:s presentation.

Fyra av tio danska ungdomar bedömer själva att de har varit berusade under de senaste 30 dagarna. Näst intill alla tillfrågade (95 procent) av danskarna upplever att det är hyfsat lätt att få tag i alkohol.

Poängen med det här är att visa hur stora variationer det är inom Europa, säger Svensson.

I Danmark dricks det mer per gång och de tycks också börja tidigare. Nästan tre gånger så många danska ungdomar som svenska hade druckit alkohol före 13 års ålder, enligt enkätsvaren.

Annons

Annons

Tror sig kunna köpa

Samtidigt som Sveriges ungdomar tycks avstå drickande i större utsträckning än sina jämnåriga i andra länder så upplever många att det är enkelt att skaffa sig både det ena och det andra, om man vill.

Uppfattningen att det är lätt att få tag i cigaretter, ecstacy, amfetamin och kokain är mer utbredd i Sverige än i många andra länder. Det är dock elevernas egna intryck och grundar sig därmed inte nödvändigtvis i faktiska erfarenheter.

I studien framstår Island som bäst i klassen på flera områden.

Ungdomar röker mest i Italien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien. I Italien röks det också mest cannabis bland unionens unga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons