A-
A+

Svenskan historisk – en av idrottens mäktigaste

Petra Sörling har valts till Internationella bordtennisförbundets ordförande. Arkivbild.
Petra Sörling har valts till Internationella bordtennisförbundets ordförande. Arkivbild.
BordtennisTT

Svenska Petra Sörling är nu en av idrottsvärldens mäktigaste kvinnor.

Hon blev under onsdagen första kvinna att utses till ordförande i Internationella bordtennisförbundet (ITTF).

En stor ära, säger den nyvalda ordföranden i ett tal.

Annons

Annons

Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling, 50, kommer att lämna sin post – för att istället tillträda som ordförande för det Internationella bordtennisförbundet. Hon utsågs till det 95-åriga förbundets första kvinnliga ordförande i samband med bordtennis-VM i Houston.

Jag vill säkra bordtennisens position som en av världens ledande sporter och sikta ännu högre bland de ledande sporterna. Jag vill nå toppen i framkanten av sportgemenskapen som ett modernt, mångsidigt och enat idrottsförbund i världsklass, sade Sörling i sitt linjetal efter att hon röstats fram till posten.

Sörling har suttit i ITTF:s styrelse sedan 2009 och varit vice ordförande sedan 2013.

Medlemsstyrt

Hon var av hundratals ansökande till sist den enda nominerade kandidaten till ordförandeposten i ITTF, som sett till antalet anslutna länder är världens största idrottsförbund.

Först och främst är det en stor ära att få leda ett sådant stort internationellt idrottsförbund, som har 226 medlemsförbund. Mitt främsta mål är att skapa värde genom en medlemscentrerad styrning samtidigt som jag vill att bordtennisen ska bygga på fyra pelare – medlemsförbunden, styrning, tillväxt och hållbarhet, förklarade hon.

Annons

Annons

Sörenstam också

Svenskan, som i somras även blev invald i Svenska olympiska kommittén, är vald på fyra år. Hon blir den blott tredje kvinnan att leda ett sommarolympiskt förbund. En av de andra är Annika Sörenstam som är ordförande i Internationella golfförbundet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.