A-
A+

Svenskar alltmer sugna på bostad i Spanien

De populära destinationerna är kustremsorna Costa del Sol och Costa Blanca. Den tidigare favoriten Mallorca börjar även komma tillbaka. Arkivbild.
De populära destinationerna är kustremsorna Costa del Sol och Costa Blanca. Den tidigare favoriten Mallorca börjar även komma tillbaka. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostadsmarknaden i Spanien börjar återhämta sig och fler svenskar köper hus och lägenhet i landet.

Att det blir vanligare att arbeta hemifrån har bidragit till att yngre personer väljer att slå till på en ny bostad.

Annons

Annons

Bostadspriserna i Spanien var 4,9 procent högre i juli i år än samma månad 2020, visar siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa.

Enligt Fredrik Kullman, vd för fastighetsmäklaren Bjurfors Utland, beror ökningen delvis på ett uppdämt behov under pandemin.

Under pandemin har många velat köpa men har då inte kunnat. När sedan restriktionerna har släppt har det varit fler intresserade än normalt, säger han.

Yngre målgrupp köpsugna

Samtidigt har fler nya köpgrupper tillkommit under pandemin, både internationellt och i Sverige.

Vi ser ett annat mönster bland svenska köpgrupper. En tydlig trend nu är att fler yngre köper fritidsboende i Spanien i stället för på Gotland eller i Åre till exempel, säger han.

Tidigare har de klassiska köparna främst varit svenskar som pensionerat sig och sedan bosatt sig i Spanien. Men under pandemin har fler börjat arbeta hemifrån, vilket gör att en större andel svenskar kan bo delar av året i Spanien och fortfarande arbeta kvar på sina svenska jobb.

Någon form av semi-permanent boende har därför blivit vanligare, enligt Fredrik Kullman.

Annons

Annons

Spanska kusten populärast

Populära bland köpare är Costa del Sol och Costa Blanca. Mallorca är även en gammal favorit som börjar komma tillbaka.

Den spanska kustremsans priser har stigit med 8,4 procent det senaste året. Trots den eventuella osäkerheten som pandemin kan medföra spår Fredrik Kullman ett fortsatt intresse.

Pandemin har skapat nya konsumtionsmönster som jag tror är här för att stanna, när man kan arbeta hemifrån. Om det skulle komma ytterligare en nedstängning kommer vi troligtvis att få se en liten paus i utvecklingen, men sedan kommer det att fortsätta därefter, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!