A-
A+

Svenskarna lugna – trots smitta i OS-byn

Nathalie Björn, på behörigt avstånd från journalisterna, under söndagens pressträff i OS-byn i Tokyo.
Nathalie Björn, på behörigt avstånd från journalisterna, under söndagens pressträff i OS-byn i Tokyo.
Olympiskt(Tokyo, TT:s utsända)

OS-byn ska vara den säkraste platsen i Tokyo, har Internationella olympiska kommittén slagit fast.

Nu har tre coronafall rapporterats, varav två gäller idrottare.

Väldigt tråkigt att det har kommit in smitta till byn. Men vi känner oss ändå ganska säkra, säger fotbollslandslagets Fridolina Rolfö.

Annons

Annons

Fridolina Rolfö och Nathalie Björn under söndagens pressträff.
Fridolina Rolfö och Nathalie Björn under söndagens pressträff.
Handdesinfektion finns utplacerat här och var under OS, här i OS-byn i samband med fotbollslandslagets pressträff på söndagen.
Handdesinfektion finns utplacerat här och var under OS, här i OS-byn i samband med fotbollslandslagets pressträff på söndagen.

Restriktionerna är stränga för alla som har en del i de här sommarspelen, och förutom alla tester för covid-19 är det nitiska föreskrifter gällande vem som får befinna sig var. Under de första 14 dagarna på plats i Japan lever alla mer eller mindre i karantän, då i princip utegångsförbud råder undantaget resor mellan hotell och idrottsarenor.

Svenska anfallsstjärnan Fridolina Rolfö sticker inte under stol med att OS-byn i Tokyo innebär en annan upplevelse än den i Rio 2016.

Vi är i en pandemi, så det är plexiglas, munskydd både inne och ute, avstånd och hela den biten. Man märker att det är väldigt annorlunda, säger Rolfö på en pressträff i den internationella zonen utanför OS-byn.

Sydafrikaner smittade

Men trots hårda regler har coronasmittan ändå tagit sig in.

OS-arrangören bekräftade under söndagsmorgonen att det är tio nya covid-19-fall med koppling till OS. Tre av dessa handlar om idrottare och två av dem bor i OS-byn.

Sydafrikas fotbollsförbund har meddelat att två spelare, Thabiso Monyane och Kamohelo Mahlatsi, samt en videoanalytiker testat positivt på plats i OS-byn. Om det är samma fall som arrangörerna redan bekräftat är oklart.

Nu har hela fotbollstruppen satts i karantän med bara fyra dagar kvar till premiärmatchen mot värdnationen Japan.

Annons

Annons

Plasthandskar på

De svenska fotbollsdamerna checkade in på lördagen och känner sig lugna, fallen till trots.

Backen Nathalie Björn står iförd munskydd, ett par armlängder från journalisterna, och berättar att hon litar på de restriktioner som finns.

Vi har plexiglas när vi äter middag, lunch och frukost, vi har plasthandskar när vi ska ta mat och sedan är vi bara i våra våningar, där det bara är vi. Och vi testar oss varje morgon, så jag känner mig ändå trygg i de åtgärder som finns, säger Nathalie Björn.

Fotbollslandslaget bor åtta personer i varje lägenhet, och två i varje rum. Där är det lätt att hålla sig undan idrottare från andra sporter och länder. Den största smittrisken uppstår i stället när det är dags att äta.

Men där kan man ändå kontrollera att man har meteravstånd. Men det är mest där vi träffar på andra idrottare, säger Nathalie Björn.
Där blir det många människor på liten yta. Men samtidigt är det en stor matsal och mycket utrymmen, och folk tar hänsyn, säger Fridolina Rolfö.

Badmintonspelaren Felix Burestedt har fortfarande inte lämnat förlägret i Fukuoka. Men inte heller han oroas av coronafallen i OS-byn, dit han anländer nästa vecka.

Jag är inte så rädd egentligen. Det enda man själv kan göra är att vara så försiktig som möjligt. Jag kan bara se hur det funkar här på det svenska träningslägret, det är väldigt bra. Man får lita på att de sköter det lika bra i Tokyo, säger Burestedt.

55 fall totalt

Det första coronafallet i OS-byn konstaterades redan under lördagen. Då sade OS-chefen Toshiro Muto inte mer än att det handlade om en utländsk person "kopplad till spelen". Under den kategorin innefattas bland annat personer inom IOK och de nationella olympiska kommittéerna samt olika samarbetspartner.

Sedan den 1 juli har nu totalt 55 coronafall som går att koppla till OS rapporterats.

IOK-ordförande Thomas Bach är ändå inte orolig, trots att smittan tagit sig in i OS-byn, den plats som man tidigare sagt kommer vara den säkraste platsen i Tokyo.

De tre upptäckta fallen har isolerats och utgör därför ingen risk, vare sig för den japanska befolkningen eller för andra OS-deltagare, sade Thomas Bach på en presskonferens under lördagen.

Av de resterande nya fallen är fem "personal kopplad till spelen". Dessutom har en utländsk journalist samt en person som jobbar med OS-arrangemanget testats positivt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!