A-
A+

Svensken om att döma i EM: "Inga garantier"

Andreas Ekberg hoppas snart få göra EM-debut och uppfylla sin seniormästerskapsdröm. Arkivbild.
Andreas Ekberg hoppas snart få göra EM-debut och uppfylla sin seniormästerskapsdröm. Arkivbild.
FotbollTT

Andreas Ekberg är i Istanbul och mitt i slutförberedelserna för att döma i fotbolls-EM.

Dagarna före premiären innebär en väntan på att bli tilldelad sin första match och en osäkerhet kring om han får döma med sina assisterande.

Det finns inga sådana garantier, säger den svenske EM-domaren till TT.

Annons

Annons

Andreas Ekberg är första svenska huvuddomare i ett internationellt seniormästerskap sedan Jonas Eriksson dömde EM-semifinalen mellan Portugal och Wales (2–0) i Frankrike 2016. Tillsammans med sina assisterande Mohammed Culum och Stefan Hallbergs är Ekberg i Istanbul där samtliga 18 domarteam är samlade för fystester och förberedelser inför fredagens EM-premiär mellan Turkiet och Italien i Rom.

Han får snart reda på när han ska döma och till vilken av EM:s elva värdstäder han ska ta sig.

Jag kan få en match i första gruppspelsomgången, eller så är jag fjärdedomare då och får min första match i andra gruppspelsomgången, säger Andreas Ekberg till TT och fortsätter:
När man får sin första match kommer man att få ett underlag från Uefas analytiker som har analyserat de två lag som en ska döma. Två olika PDF-filer med 40 slides för båda lagen med allt från hur de har spelat tidigare, vilka spelare de har, om de har zonförsvar eller spelar man-man till om de spelar med hög backlinje och hur de gör på frisparkar och hörnor, säger han.

TT: Har du och teamet blivit garanterade någon match?

Det finns inga sådana garantier, generellt har man minst en gruppspelsmatch per team. Det handlar så klart om prestation, vad man gör i första matchen, om det kommer fler matcher.

EM-uttagning på sms

Den 21 april presenterade Europeiska fotbollsförbundet Uefa sina 18 huvuddomare under EM. Ett av namnen var Andreas Ekbergs och han fick beskedet samma dag, via sms, om att han, Culum och Hallberg tagits ut.

Det är helt fantastiskt i och med att vi inte trodde på att vi skulle få komma till EM så här tidigt, säger Ekberg.

36-åringen från Lund är rutinerad och har varit ordinarie allsvensk domare de senaste tio åren. Internationellt har han dömt sedan han blev Fifa-domare 2013. Uefas besked var ändå överraskande.

Annons

Annons

"En dröm"

EM har funnits i bakhuvudet i hela säsongen. Jag hade en förhoppning att komma dit som reservdomare, men att komma dit som huvuddomare med teamet var en dröm som var ganska långt borta ändå, om jag ska vara helt ärlig, säger han.
Vi har gjort en väldigt bra internationell säsong, med till exempel fyra slutspelsmatcher i Europa League där vi avslutade med kvartsfinalen mellan Arsenal och Slavia Prag. Under den här tiden har vi byggt upp Uefas förtroende för oss för att bli uttagna till EM.

Jonas Eriksson, som i det senaste Europamästerskapet dömde tillsammans med assisterande Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius, har varit ett stöd för Ekberg i uppladdningen.

Med den erfarenheten Jonas har så är det jätteviktigt för mig att prata och bolla saker med honom, självklart.

Domarbasen flyttas till London

Redan före pandemin stod det klart att EM, som skulle ha arrangerats redan förra året, skulle bli en logistisk utmaning med matcher utspridda över hela Europa. Samtliga domarteam utgår från en bas på en hotellanläggning i Turkiet.

Vi kommer ju att vara stationerade i Istanbul, med restriktioner kring att lämna hotellet. Det kommer att var väldigt mycket säkerhet kring allting, så klart, säger Ekberg och fortsätter:
Sedan flyger vi ut och dömer och sedan flyger vi tillbaka. Inför kvartsfinalerna flyttas basen till London eftersom att de flesta slutspelsmatcherna kommer att gå där.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!