A-
A+

Svenskorna chanslösa i stormigt Östersund

Sveriges Stina Nilsson efter första skjutningen under damernas 10 km jaktstart i skidskyttevärldscupen i Östersund.
Sveriges Stina Nilsson efter första skjutningen under damernas 10 km jaktstart i skidskyttevärldscupen i Östersund.
SkidskytteTT

De svenska skidskyttedamerna hade det jobbigt när bommarna stod som spön i backen i ett blåsigt Östersund.

Men världscupnovisen Stina Nilsson var nöjd efter sin 22:a-plats – trots åtta bom.

Även erfarna skyttar har "treor" och "fyror" i dag, säger Nilsson om de många missade skotten.

Annons

Annons

Att inte en enda åkare sköt fullt i damernas jaktstart säger det mesta om de extremt tuffa skidskytteförhållandena i världscupsäsongens näst sista lopp.

Det blåste så friskt på vallen att till och med gevären vajade i vinden, vilket naturligtvis gjorde möjligheterna till prickfritt skytte närapå obefintligt.

Även i liggande var det svårt att hålla kontroll över pipan och i stående var det ännu svårare. Men det var mycket bom i dag, det var många som slet, säger Sveriges Stina Nilsson, den tidigare längdstjärnan som gjorde sitt blott andra världscuplopp som skidskytt.

Norsk dubbelseger

Norskan Emilie Kalkenberg sköt två bom, tyskan Vanessa Voigt sköt tre. Förutom dessa två kom ingen åkare undan med mindre än fyra bom, och många hade betydligt fler. Att Norges Marte Olsbu Røiseland vann var därför inte så anmärkningsvärt sett till förutsättningarna.

Røiseland sköt fullt i de två inledande skyttena, båda i liggande, och tog på det sättet greppet om jaktstarten. Det gjorde att hon med ett offensivt, snabbt skytte kunde kosta på sig totalt fyra bom i de två sista serierna och ändå gå i mål som ohotad segrare.

Tvåa blev totala världscupvinnaren Tiril Eckhoff, som gick ut i ledning, men som också landade på fyra bom och var 29 sekunder bakom sin landsmaninna i mål. Belarusiskan Hanna Sola, fem bom, blev trea.

Annons

Annons

"Rättvis tävling"

Elvira Öberg och Mona Brorsson lyckades bäst av svenskorna, men var ändå över två minuter från pallen. Öberg och Brorsson blev 16:e och 17:e till slut, trots fyra respektive fem bom – ändå riktigt gångbara resultat på skjutvallen den här dagen.

Fem bom i dag var ju inte så dåligt. Det var svåra förhållanden där ute. Sammantaget var det helt okej och jag är ändå nöjd med mitt lopp, säger Elvira Öberg.

Mona Brorsson var en av få som kunde behärska vinden inledningsvis, sköt fullt i liggande men fick det jobbigare i stående.

Jag är supernöjd med hur jag följer min plan och att jag kunde skjuta fullt i liggande. Sen är det svårare att ha en plan för stå för det tar på kroppen på ett annat sätt, säger hon och fortsätter:
Jag tycker att det var en rolig tävling i dag med de här vindarna. Det var en rättvis tävling där det krävs att man är en väldigt bra skidskytt.

Övriga svenskor hade det betydligt tuffare med skyttet:

Stina Nilsson följde dock upp fredagens fina 26:e-plats i sprint med en en ny habil insats. Den nyblivna skidskytten blev 22:a trots åtta bom.

Det var jättetufft skytte men också ett jättekul och inspirerande läge. Jaktstart fortsätter att vara en otroligt rolig disciplin som jag trivs väldigt bra med. Jättekul att ha fått göra den här debuten, säger Nilsson.

"Triggas av det"

Tuffast hade hon det på sitt första stående skytte, då hon sköt tre bom.

Då trodde jag att det bara var jag som hade det svårt. Men då ser man att det är jättemycket bom i dag. Även erfarna skyttar har "treor" och "fyror". Det är verkligen en erfarenhet att ta med sig, att ”okej det kommer vara mycket bom i dag och det är inte bara jag som har det svårt”.

TT: Ditt bästa resultat i IBU-cupen (nivån under världscupen) är åtta i jaktstart. Vad är det som gör att du gillar disciplinen?

Jag triggas av det, som längdåkare var jag sprinter och då är det mycket man mot man. Man kör tillsammans och den åkningen passar mig väldigt bra. Jag tycker det är jättekul att få triggas av att ha närheten till konkurrenterna.

För ett år sen såg hon inte framför sig att hon skulle stå i en världscup med en 22:a plats.

Jag tror faktiskt inte det. Det kommer att ta tid att behärska det här. Det kommer vara upp- och nedgångar, vilket det har varit, men att jag skulle slå alla de här stjärnorna som jag ser upp till så mycket trodde jag inte.

Linn Persson sköt nio bom och blev 24:a. Anna Magnusson, sju bom, blev 48:a och Hanna Öberg hade en nattsvart dag i spåren. Den svenska stjärnan sköt nio bom och blev bara 54:a, över fem minuter från segern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!