Svenssons knall – första herrsegern på fyra år

Oskar Svensson. Arkivbild.
Oskar Svensson. Arkivbild.
SkidorTT

De svenska herrarnas skidmörker är över. Efter nästan fyra år utan någon individuell seger i världscupen kom Oskar Svensson till räddningen.

25-åringen stod för en rejäl knall när han vann herrarnas sprint i Val di Fiemme på lördagen.

Det känns overkligt, säger Svensson till SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

När Marcus Hellner vann jaktstarten i Québec i mars 2017 visste ingen att det var den sista svenska individuella herrsegern på mycket länge i världscupen.

Nästa skulle dröja ända till den 9 januari 2021.

Men på lördagen var det så dags igen, när Oskar Svensson vann sprinten i klassisk stil i Val di Fiemme, den näst sista etappen av Tour de Ski.

Knäckte ryssarna

Svensson var åtta i kvalet, men när finalpasset tog vid dominerade han från start. Han vann först kvartsfinalen efter riktigt offensiv åkning, där han pressade sig förbi ryske totalledaren Alexander Bolsjunov och dennes landsman Jevgenij Belov på slutet, för att kamma hem heatet. Och han vann även semifinalen efter en perfekt avslutning, där han spurtade ner Bolsjunov på nytt.

I finalen var det ett samlat fält in över krönet mot den sista utförskörningen. Då tog Svensson initiativet, stakade till sig en liten lucka och satte fart nerför.

Annons

Annons

En dröm blev sann

Italienaren Federico Pellegrino försökte täppa till luckan, men lyckades inte komma in i suget bakom svensken, som behöll greppet in på upploppet. Ryssarna Bolsjunov och Gleb Retivych gjorde vad de kunde, men Svensson bet ifrån och stakade till sig sin första individuella världscupseger, och pallplats, i karriären.

Det känns helt fantastiskt. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor. Det känns väldigt overkligt. Det känns nästan som att jag har varit på väg åt fel håll i min karriär. Att det här kommer helt plötsligt känns otroligt bra, säger Oskar Svensson till SVT.

Även William Poromaa och Björn Sandström gick vidare från kvalet, men båda slutade sist i respektive kvartsfinalheat. För Poromaa blev det en snöplig avslutning då han föll i sista utförsbacken.

Marcus Ruus blev 37:a i kvalet och gick inte vidare. Calle Halfvarsson och Johan Häggström har sedan tidigare hoppat av touren.

I sammandraget klättrar Oskar Svensson från 17:e till 13:e plats, men har mer än tre minuter upp till kampen om pallplatserna.

Alexander Bolsjunov har i princip redan avgjort touren inför den sista etappen, söndagens klättring uppför Alpe Cermis. Bolsjunov leder med nästan tre och en halv minut före fransmannen Maurice Manificat och går med stormsteg mot sin andra raka totalseger i Tour de Ski.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons