A-
A+

Sverige anmält till FN för diskriminering

Flickan fick inte använda sina hjälpmedel utan måste göra provet som alla andra. Arkivbild.
Flickan fick inte använda sina hjälpmedel utan måste göra provet som alla andra. Arkivbild.
SamhälleTT

En flicka med dyslexi fick inte använda talsyntes vid läsförståelsedelen av det nationella provet i svenska i sjätte klass. Nu har hon anmält staten Sverige till FN-kommittén som övervakar Funktionsrättskonventionen.

Annons

Annons

FN-kommittén har accepterat den svenska anmälan och nu har Sverige sex månader på sig att bemöta den, skriver Dyslexiförbundet i ett pressmeddelande.

Utan sina hjälpmedel fick flickan, som i dag är 17 år, ett sämre resultat på provet. I en dom 2020 slog hovrätten fast att hon missgynnats när hon inte fick använda sina hjälpmedel och att "den ordning som kommunen tillämpat har särskilt missgynnat personer med dyslexi". Samtidigt anser rätten inte att kommunen gjort något fel eftersom man följt Skolverkets riktlinjer – riktlinjer som flickan och hennes företrädare anser är diskriminerande.

Disability Rights Defenders Sweden som tillsammans med Dyslexiförbundet och Talerättsfonden mot diskriminering tagit sig an fallet, har drivit ett fall till FN-kommittén tidigare. I september 2020 bedömde kommittén att svenska staten brutit mot konventionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.