A-
A+

Sverige backar upp Finlands stöd till Ukraina

Finland har tidigare sagt att man överväger att skicka stridsvagnar av typen Leopard till Ukraina. Arkivbild.
Finland har tidigare sagt att man överväger att skicka stridsvagnar av typen Leopard till Ukraina. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Finland ska skicka tungt försvarsmateriel för drygt fyra miljarder kronor till Ukraina.

Sverige lovar att täcka upp om brister uppstår i det finländska försvaret.

Annons

Annons

Finland annonserade på fredagen ett nytt militärt stödpaket till Ukraina värt 4,1 miljarder kronor.

Innehållet i paketet är hemligt, men uppges, enligt AFP, bland annat bestå av tungt artilleri och ammunition. Däremot inga Leopardstridsvagnar.

"Den helhet av försvarsmateriel som nu sänds är den klart största vi hittills har beslutat om. Finland kommer att leverera tung beväpning och ammunition till Ukraina", säger försvarsminister Mikko Savola i ett pressmeddelande.

Täcker upp

För att det inte ska uppstå eventuella hål i Finlands försvar när krigsmaterielet levereras till Ukraina, så lovar Sverige att ha beredskap för täcka upp för brister som kan uppstå.

Därför undertecknade Sveriges och Finlands försvarsministrar ett avsiktsavtal på fredagen. Det innebär att den gemensamma svensk-finländska försvarsplaneringen anpassas.

På så sätt täcker vi upp den förmågepåverkan som de finländska leveranserna har på deras egen försvarsförmåga, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige och Finland har en gemensam försvarsplanering sedan 2018.

Jonson vill inte närmare beskriva på vilket sätt Sverige lovar att täcka upp de brister i Finlands försvar som kan uppstå, men det kan handla om både ”materiel och förmåga”.

Annons

Annons

Ingen risk

TT: Innebär avtalet risker för svensk del?

Nej, det bedömer jag inte. Vi är tryggare nu än innan vi fick invitee-status (av Nato). Vi kan hantera detta i ljuset av det säkerhetspolitiska läget, säger Jonson.
Vår egen försvarsförmåga påverkas inte, men vi kommer inom ramen för vår gemensamma försvarsplanering att ta lite större ansvar.

Avsiktsavtalet undertecknas av de två ländernas försvarsministrar vid ett internationellt möte för Ukraina i Ramstein i Tyskland i dag.

Vi har diskuterat, förhandlat och arbetat med det här avtalet och dess operativa konsekvenser i några månader, säger Jonson.
Kriget i Ukraina befinner sig i ett kritiskt skede och det är viktigt att alla länder i väst ökar det militära stödet till Ukraina.

Fredagens militära stödpaket är det tolfte från Finland. De har ett sammanlagt värde på 6,2 miljarder kronor.

Sverige har kommit med 10 stödpaket, varav det sista aviserades i torsdags. Det innehåller bland annat 50 stridsfordon C.

Det sammanlagda värdet på de svenska paketen är 9,3 miljarder kronor. Därtill kommer artillerisystemet Archer. Det är ännu inte klart hur många pjäser som Ukraina ska få.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.