-
+

Sverige enkelt till VM-semi – krossade Qatar

Lucas Pellas jublar i VM-kvarten mot Qatar.
Lucas Pellas jublar i VM-kvarten mot Qatar.
HandbollTT

Sveriges VM-saga i Kairo får två kapitel till. Efter förkrossande 35–23 i kvartsfinalen mot Qatar spelar handbollslandslaget om medaljerna i helgen.

Sicket lag, det är helt underbart, säger målvakten Andreas Palicka till TV6.

Annons

Annons

Det har gått 20 år sedan Sveriges handbollsherrar senast tog medalj i VM, men nu finns goda chanser att den sviten bryts. På fredag kväll spelar det obesegrade landslaget VM-semifinal mot Frankrike och sedan väntar bronsmatch eller final på söndag.

Det är en känslostorm här inne, jag har ingen aning om vad jag ska säga. Det har inte landat än, säger Andreas Palicka.

Det var länge sedan som Sverige kom till ett VM lika nederlagstippat som i år.

Succéstämpel kan vi alltså redan sätta på Sveriges så här långt sensationella och magnifika VM-insats. Och kvartsfinalen mot Qatar, utan skadade ordinarie målvakten Danijel Saric, blev en bekväm munsbit till slut.

Palicka glänste

Matchöppningen var visserligen lite sisådär, men när spelet inte riktigt flöt kompenserade Andreas Palicka det med en oerhört inspirerad start mellan stolparna. När Blågult ledde med 6–4 hade "Palle" så långt räddat mer än hälften av skotten.

Men så svävade Frankis Marzo högt och visade varför han är hela VM:s skyttekung. Ett par mål från honom bidrog till att Qatar vände till ledning 8–7.

Oroligt?

Inte särskilt.

Sverige höjde sig i det läget, sköt fyra raka mål och kunde senare gå till en ganska betryggande halvtidsledning med 14–10. Bäste målskytt så långt var något oväntat försvarsspecialisten Max Darj, som gjorde fyra mål före paus efter att ha fått flera fina lägen inne på linjen.

Jag tycker att vi kommer lite snett på det i början, "Palle" räddar oss första kvarten. Sedan tycker jag att vi är lite bättre sista kvarten, sade Darj till TV6 i halvtid.

Annons

Annons

Avgjort tidigt

Qatar behövde en smakstart på andra halvlek, men i stället var det Sverige som fick den. Palicka levererade en mäktig långpassning när Lucas Pellas satte 15–10, gjorde sedan en räddning i nästa anfall och snart var det dags för Pellas igen – han satte sitt femte mål för kvällen fram till 17–10.

Strax var även Darj femmålsskytt, Sverige ledde med 20–11 och när Qatar tog timeout kändes matchen redan avgjord.

Och det var den också.

Vi såg lite trötta ut i början. Qatar gjorde det bra, de hade läst på och stängde våra löpvägar, men vi hittade nya. Till slut blev det en tydlig seger, säger Palicka.
Hårt arbete lönar sig alltid.

Sverige kunde ge flera nyckelspelare välbehövlig vila när matchen skulle spelas av. Målbäst till slut var två kantspelare som började på bänken: Pellas och Valter Chrintz sköt åtta mål var.

När matchen var över förenades alla blågula spelare i en lycklig segerdans.

Det betyder oerhört mycket, man har kämpat länge och det är nära till tårarna, säger Andreas Palicka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss