Sverige förlorar världscuptävling i Östersund

Det blir ingen världscuptävling i Östersund i december. Arkivbild.
Det blir ingen världscuptävling i Östersund i december. Arkivbild.
SkidskytteTT

Ett regeringsbesked om undantag för inreseförbudet kom aldrig.

Därför blir det ingen världscuptävling i skidskytte i Östersund i december.

Det har bara varit tyst från regeringen, säger tävlingschefen Patrik Jemteborn till TT.

Annons

Annons

Sverige och Östersund kommer inte att få arrangera sin världscuptävling som planerat den 3–6 december, det skriver Internationella Skidskytteförbundet (IBU) på sin hemsida.

IBU beslutade vid ett möte på lördagen att göra om tävlingsschemat och krympa ned antalet tävlingsorter från fyra till två: Kontiolahti, Finland och Hochfilzen, Österrike.

Beslutet tas på grund av inreseförbudet för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz som just nu gäller fram till den 31 oktober och det är oklart om det kommer att förlängas på nytt.

Kritiserar regeringen

Både Riksidrottsförbundet (RF) och skidskytteförbundet har krävt att elitidrottare ska undantas från inreseförbudet – men enligt Patrik Jemteborn, chef för världscupen i Östersund, har man bara mötts av tystnad från regeringen.

Jättetråkigt. Vi har ju haft som tradition att arrangera skidskyttetävlingar i Östersund sedan 1989, nästan varje år. Det är som det är, säger Jemteborn och fortsätter:
Vi har uppvaktat regeringen i frågan för att få till ett undantag men vi har inte fått något svar alls, vilket jag kan tycka är lite märkligt.

Till skillnad från tävlingsorterna i Finland och Österrike har IBU inte fått några garantier från svenskt håll, vilket omöjliggjorde att Östersund kunde tilldelas världscuptävlingar.

Det är en tradition som bryts, och det är inte vårt internationella förbund som bryter den utan vi själva här hemma. Vi i Sverige ger inte oss själva chansen, säger Jemteborn.

Även RF riktar skarp kritik mot regeringen i ett pressmeddelande:

"Våra grannländer och flera stora EU-länder som Tyskland har undantag men inte Sverige. Det är oroande att vår regering är så saktfärdig att inkludera internationella elitidrottare i undantag för inreseförbud. Det handlar om några få idrottare som testas gång efter annan", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Annons

Annons

Andra tävlingen som förloras

Svenskt skidskytte har redan förlorat en tävling i år när IBU-cupen (nivån under världscupen) ställdes in fram till jul, vilket gjorde att tävlingen i Idre ströks.

"Vi har jobbat oerhört intensivt och hade in i det sista hoppats på att den svenska regeringen skulle göra som många andra länder i EU har gjort och inkludera elitidrottare på internationell nivå i de undantag som redan finns för yrkesutövare. Tyvärr har vi inte fått något svar alls från regeringen och då blev det svenska alternativet inte möjligt att välja. Då spelade det ingen roll att vår planering gjort att tävlingen skulle ha varit coronasäkrad i varje moment", säger Sofia Domeij, ordförande i Svenska skidskytteförbundet, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons