A-
A+

Sverige går för gruppseger: "Kan ta risker"

Jonna Andersson och Hedvig Lindahl under en av Sveriges träningar på EM-basen Carden Park. Både Andersson och Lindahl undviker gärna Frankrike i kvartsfinal.
Jonna Andersson och Hedvig Lindahl under en av Sveriges träningar på EM-basen Carden Park. Både Andersson och Lindahl undviker gärna Frankrike i kvartsfinal.
FotbollChester, TT:s utsände

Prio ett: Att gå vidare.

Men Sveriges fotbollsdamer har också siktet inställt på gruppsegern, för att på så sätt slippa Frankrike i EM-kvartsfinal.

Kan vi få en grupptvåa i en kvartsfinal så är det fördelaktigt, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Annons

Annons

Utan att gå in på de snårigaste detaljerna gäller följande inför den sista gruppspelsmatchen mot Portugal:

+ För att Sverige ska gå vidare räcker det med en poäng.

+ För att vinna gruppen behövs troligen en seger, och helst med större siffror än Nederländerna samtidigt slår Schweiz med.

"Måste slå alla lag"

Det sistnämnda är inte helt oviktigt inför fortsättningen, med tanke på vilket motstånd som väntar tvåan i grupp C.

Så länge vi presterar och gör vårt jobb så tycker jag att vi ska vara tillräckligt starka att slå motståndaren som vi får möta. Men det är klart, Frankrike är ett otroligt bra lag så kan man undvika dem så absolut, säger vänsterbacken Jonna Andersson.

Genom två raka segrar, 5–1 mot Italien och 2–1 mot Belgien, har Frankrike redan säkrat segern i grupp D. För att slippa fransyskorna är det därför förstaplatsen som gäller för Sverige inför helgens sista gruppspelsomgång.

Det vore att föredra, medger målvakten Hedvig Lindahl.

Om man ska gå långt i ett mästerskap så ska man vinna mot alla lag. Men det är klart, om man kan få en grupptvåa i en kvartsfinal så är det fördelaktigt, säger Lindahl.

Annons

Annons

Inte riskera för mycket

Men att bara jaga mål framåt är förenat med risk. Särskilt eftersom Sverige inte ens säkrat avancemang än. Därför vill de svenska spelarna inte få för mycket information från matchen Nederländerna–Schweiz, som spelas samtidigt på söndag kväll.

Jag tror att det är viktigt att i alla fall i början av matchen och under första halvlek bara fokusera på vårt spel. Att göra det vi ska och inte bli för stressade av deras resultat, säger Jonna Andersson.
Sedan, om det är en avgörande faktor i andra halvlek eller när vi känner att vi behöver bli lite mer desperata, så behöver man som spelare kanske få någon typ av information.

Hedvig Lindahl håller med om att den egna prestationen är det överlägset viktigaste.

Om vi gör bra saker och fokuserar på våra små detaljer i spelet så ska det förhoppningsvis leda till så många mål som möjligt. Sedan finns det såklart saker man kan göra om man behöver forcera och sådana bitar. Man kan ta större risker om det är viktigt, men det är väldigt öppet i vår grupp, så vi kan inte ta för stora risker, säger Lindahl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.