A-
A+

Sverige ger drygt 800 miljoner till Syrien

Över 800 miljoner kronor blir Sveriges givarstöd till Syrien meddelar biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.
Över 800 miljoner kronor blir Sveriges givarstöd till Syrien meddelar biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.
SyrienTT-AFP

Sverige bidrar med 811 miljoner kronor till stödinsatser för Syrien i år. Beskedet kom på biståndskonferensen som EU och FN anordnar.

Men målet – att få in minst 10 miljarder dollar från internationella givare – sprack rejält.

Annons

Annons

Stödkonferensen pågick i två dagar. Det var femte gången som EU och FN gemensamt samlade givare på det här sättet.

Tyskland bidrar med motsvarande 17,8 miljarder kronor. USA ställer upp med 5,2 miljarder kronor.

Den syriska tragedin får inte fortsätta i tio år till. Att avsluta den börjar med att återskapa hopp. Det börjar med våra åtaganden. Här, i dag, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas under den videoledda konferensen.

Sviktande vilja

Inför konferensen fanns oro över sviktade givarvilja. En liknande konferens för Jemen nyligen samlade bara in ungefär hälften av vad FN då hoppades på.

Farhågorna besannades.

Slutsumman landade på 6,4 miljarder dollar, långtifrån de 10 miljarder dollar – närmare 90 miljarder kronor – som var FN:s ambition.

Inte nog med att beloppet blev betydligt lägre. Pengarna ska dessutom spridas ut över två år i stället för ett. Enligt EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic 4,4 miljarder dollar för 2021 och 2 miljarder dollar för 2022.

Annons

Annons

Enorma behov

Om 10-miljardersmålet nåtts hade FN velat disponera cirka 40 procent för humanitär hjälp inne i Syrien och resten för flyktingar som sökt skydd i regionen.

Hur fördelningen blir nu återstår att se. Behoven efter ett årtiondes krigande är hur som helst enorma.

"Efter 10 år av konflikt är situationen värre än när striderna var som mest intensiva. Antalet människor i Syrien som är i behov av humanitärt stöd beräknas till 13,4 miljoner och över 90 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Och här som överallt där konflikter råder är det kvinnor och barn som drabbas hårdast", säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!