A-
A+

Sverige ger drygt 800 miljoner till Syrien

Över 800 miljoner kronor blir Sveriges givarstöd till Syrien meddelar biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.
Över 800 miljoner kronor blir Sveriges givarstöd till Syrien meddelar biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.
SyrienTT-AFP

Sverige bidrar med 811 miljoner kronor till stödinsatser för Syrien i år. Beskedet kom på biståndskonferensen som EU och FN anordnar.

Målet är att få in minst 10 miljarder dollar – närmare 90 miljarder kronor – från internationella givare.

Annons

Annons

Pengarna ska även användas för att hjälpa flyktingar i Syriens grannländer. Behoven efter ett årtiondes krigande är enorma.

Stödkonferensen pågår i två dagar. Det är femte gången som EU och FN gemensamt kallar givare på det här sättet.

Inför konferensen har funnits oro över sviktade givarvilja. En liknande konferens för Jemen nyligen samlade bara in ungefär hälften av vad FN då hoppades på.

Tyskland lovar nu att bidra med motsvarande 17,8 miljarder kronor. USA ställer upp med 5,2 miljarder kronor.

Besked om vad givarna totalt garanterar väntas under tisdagskvällen.

Den syriska tragedin får inte fortsätta i tio år till. Att avsluta den börjar med att återskapa hopp. Det börjar med våra åtaganden. Här, i dag, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas under den videoledda konferensen.

Av målet 10 miljarder dollar vill FN disponera 4,2 miljarder för humanitär hjälp inne i Syrien och resten för flyktingar som sökt skydd i regionen.

"Efter 10 år av konflikt är situationen värre än när striderna var som mest intensiva. Antalet människor i Syrien som är i behov av humanitärt stöd beräknas till 13,4 miljoner och över 90 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Och här som överallt där konflikter råder är det kvinnor och barn som drabbas hårdast", säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!