A-
A+

Sverige håller fortsatt öppet i Etiopien

Sverige har inte beslutat om att evakuera personal från den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, där myndigheter på söndagen arrangerade en demonstration till stöd för landets armé.
Sverige har inte beslutat om att evakuera personal från den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, där myndigheter på söndagen arrangerade en demonstration till stöd för landets armé.
EtiopienTT-AFP-Ritazu

Danmark plockar hem ambassadanställda från inbördeskrigets Etiopien. Sverige har ännu inte fattat något liknande besked.

Annons

Annons

En regeringsanhängare håller ett plakat med den USA-kritiska texten: 'Etiopien är inte George Floyds hals'.
En regeringsanhängare håller ett plakat med den USA-kritiska texten: "Etiopien är inte George Floyds hals".

Ungefär hälften av den danska ambassadpersonalen samt alla medföljande familjemedlemmar reste hem på lördagen.

Så vi kör med reducerad bemanning, säger Erik Brøgger Rasmussen, utrikesdepartementets chef för medborgarservice.

Något liknande beslut har uppenbarligen inte fattats av svenska UD.

"Sveriges ambassad i Addis Abeba är fortsatt i arbete med personal i landet", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

"UD och den svenska ambassaden i Addis Abeba följer utvecklingen noggrant och står i kontakt med andra länder både lokalt i Etiopien och på huvudstadsnivå."

Rebellfront mot regeringen

Nio väpnade etiopiska grupper, bland dem den ledande rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), har enats i en allians mot premiärminister Abiy Ahmeds regering.

På söndagen demonstrerade tiotusentals i huvudstaden Addis Abeba, i en tillställning arrangerad av myndigheterna, för att visa regeringen sitt stöd.

Utöver slagord om att slå tillbaka rebellstyrkorna hördes USA-kritiska budskap – landet har anklagat Etiopiens ledning för människorättsbrott. Västerländska medier anklagades för att genom "fejknyheter" överdriva rebellernas framgångar på slagfältet.

De säger att Addis Abeba är omringat. Men Addis Abeba är bara omringat av sina fantastiska invånare, av sina vaksamma, heroiska barn, sade borgmästaren Adanech Abebe.

Annons

Annons

Huvudstaden inte ett mål

TPLF menar i sin tur att huvudstaden inte alls är så enad som regeringen vill få det att framstå.

Narrativet att befolkningen i Addis Abeba är benhårt emot är helt överdrivet. Addis Abeba är en smältdegel. Människor med alla massor av olika intressen bor där, säger talespersonen Getachew Reda.

Talespersonen säger samtidigt att en erövring av huvudstaden "inte är ett mål" för rebellalliansen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.