A-
A+

Sverige har lärt läxan: "Inte acceptabelt"

Magdalena Eriksson skrattar gott tillsammans med Hanna Glas under en träning inför fredagens VM-kvalmatch mot Slovakien.
Magdalena Eriksson skrattar gott tillsammans med Hanna Glas under en träning inför fredagens VM-kvalmatch mot Slovakien.
FotbollSenec, TT:s utsände

Ena dagen mästerskapsmedalj, nästa bortamatch mot en B-nation. Senast Sverige gjorde den växlingen höll det på att sluta i magplask.

Det ska inte upprepas i VM-kvalpremiären mot Slovakien, lovar Chelseabacken Magdalena Eriksson.

Det är liksom inte acceptabelt.

Annons

Annons

Fotbollslandslaget går in i det europeiska VM-kvalets grupp A som storfavorit. Världstvåan och OS-silvermedaljören ställs mot Finland (24:a på världsrankningen), Irland (33:a), Slovakien (45:a) och Georgien (123:a), och allt annat än gruppseger, och den enda direktplatsen till VM, vore ett fiasko.

Den första vinsten är tänkt att inkasseras på fredagskvällen mot Slovakien, i Senec ett par mil nordost om huvudstaden Bratislava.

Lettland chockade

Men man ska passa sig för att ta ut en seger i förskott, det blev de de blågula spelarna varse senast de var i samma situation.

Efter VM-bronset 2019 skulle Sverige inleda EM-kvalet med tre enkla poäng borta mot 93:e-rankade Lettland. En halvtimme in var det sensationellt 1–0 till Lettland.

Det löste sig till slut, Sverige vann med 4–1, men det var en läxa.

Det var första gången jag själv fick gå från en stor turnering och sedan ta nya tag i ett kval. Vi lärde oss att vi måste vara på tårna direkt, vi släppte ju in ett mål och låg under en ganska lång stund. Och det är liksom inte acceptabelt, säger Chelseastjärnan Magdalena Eriksson.

Annons

Annons

Svårt att flytta fokus

Bayern Münchens högerback Hanna Glas minns också hur Sverige hade svårt att hitta skärpan mot Lettland. Det är inte helt lätt att flytta fokus från en stor turnering till en landskamp som bara ska vinnas, säger hon.

Vi vet vad som krävs av oss och måste gå in hundra procent, motståndarlagen blir bättre och bättre så vi måste ligga på topp för att vinna matchen, säger Glas.

Magdalena Eriksson har i alla fall inga problem med att hitta motivation inför Slovakienmatchen. Hon var en av få spelare som direkt efter förlusten i OS-finalen blickade framåt och i stället för att deppa ville se det som tändvätska.

Bara för att vi förlorade en OS-final på straffar betyder inte det att vi helt plötsligt inte har åstadkommit allt det vi gjorde. Det viktigaste nu är bara att fortsätta på samma sätt. Vi kunde spela ut världsnationer, vi vann fem matcher i rad mot toppnationer och ska bara spela vidare på det och ta in det i sådana här matcher, säger Eriksson.

"Fotboll är konstigt"

Förbundskapten Peter Gerhardsson tror inte heller att det finns någon större risk för svensk underskattning i Senec. Matchen mot Lettland, liksom 0–1-förlusten borta mot Ukraina i det förra VM-kvalet, ska ha varit varning nog.

Fotboll är väldigt konstigt, Lettland var knappt över halva planen mot oss. Jag har aldrig mött ett lag som försvarat så lågt, och så gjorde de 1–0 på en fast situation. Och det gjorde att det blev en väldigt jobbig resa. Så jag tror att både den matchen och Ukrainamatchen gör att vi har respekt för alla motståndare, säger Gerhardsson.

Därför, säger Magdalena Eriksson, kvittar det faktiskt att Sverige slog Slovakien stort två gånger om i det senaste EM-kvalet: 6–0 hemma, 7–0 borta.

Vi har faktiskt pratat om det, att vi hade 13–0 på dem. Men vi hade perioder i matcherna som vi inte var nöjda med. De blir bättre och har utvecklats och hade bra resultat i juni mot Chile till exempel. Det är ett lag man ska se upp med, säger Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.