A-
A+

Sverige klart för EM efter 38 år: "Häftigt"

Isabelle Haak. Arkivbild.
Isabelle Haak. Arkivbild.
VolleybollTT

För första gången sedan 1983 är Sveriges volleybolldamer klara för EM. Blågult säkrade avancemanget via 3–2 i set i en rysare mot Ukraina.

Det ska bli så kul med det här gänget, det är riktigt häftigt, säger superstjärnan Isabelle Haak till Radiosporten.

Annons

Annons

Sverige kom obesegrat till den andra kvalsamlingen i Georgiens huvudstad Tbilisi, med chans att säkra EM-avancemanget direkt i den första matchen mot Ukraina.

Det gick vägen för Blågult, som därmed besegrade ukrainskorna för andra gången på en vecka.

När matchen skulle avgöras i femte set visade Sverige kyla och styrka, kopplade tidigt greppet och vid ledning 14–10 hade man skaffat sig fyra matchbollar.

"Riktigt skönt"

På den andra matchbollen gjorde Ukraina en servemiss – och svenskorna kunde fira i ett stort kramkalas efter 15–11 i setet och 3–2 totalt.

Vi spelade i 30 grader mot ett jättebra motstånd, så det var bara riktigt skönt att få vinna och att vi är klara nu, säger Isabelle Haak, som stod för hela 37 poäng, till Radiosporten.

Det är första gången sedan 1983 som Sverige är klart för ett EM på damsidan. En lysande prestation av det unga och lovande svenska laget, anfört av 21-åriga Turkietproffset Haak och under ledning av italienske förbundskaptenen Ettore Guidetti.

Det blir verkligen den största internationella turnering vi har gjort med landslaget och det var ju 38 år sedan sist, tydligen, säger Haak.
I EM är ju de största nationerna och jag tror att det är svårt att förvänta sig en topplacering där. Vi åker dit för erfarenheten.

Annons

Annons

Svängigt

Det var en svängig match som ledde fram till femte set. Ukraina vann första enkelt med 25–15, Sverige det andra med 25–18. I tredje blev det riktigt tajt och vid 23–23 klev Isabelle Haak fram – först med ett serveess och sedan med en ny tung serve som ledde till svensk setseger med 25–23. I fjärde tog Ukraina tidigt kommandot och vann till slut med 25–18.

Sedan visade Sverige klass när allt skulle avgöras. I helgen avslutar man kvalet mot Georgien och Portugal, då Sverige dessutom kan säkra gruppsegern som i bästa fall kan ge en lättare EM-lottning.

EM-slutspelet spelas 18 augusti–4 september i Serbien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!