Sverige kräver bubbla i Ryssland

Olof Östblom. Arkivbild.
Olof Östblom. Arkivbild.
IshockeyTT

Den på förhand kritiserade Karjalaturneringen beskrivs som en stor framgång rent virusmässigt. Nu kräver Sverige en liknande bubbla för att åka på nästa turnering i Ryssland.

Det är en förutsättning för att vi ska skicka ett lag, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Östblom är chef för både landslags- och tävlingsverksamheten på Svenska ishockeyförbundet och var i Helsingfors som general manager i Tre Kronor.

Sveriges deltagande i Karjalaturneringen var ifrågasatt av många inför, inte minst på grund av smittspridningen bland SHL-lagen.

Men dubbla test inför och bubblan i Helsingfors ser ut att ha fungerat bra. De svenska spelarna testas en sista gång i kväll innan de ansluter till sina klubblag på måndagen.

Jag tycker finländarna har gjort ett fantastiskt jobb och våra spelare har också hanterat det här bra, säger Östblom.

Kräver bubbla

Nästa landslagsturnering är Channel One Cup i Ryssland den 17-20 december. Den Rysslandsbaserade KHL-ligan har haft det tufft med smittspridningen och enligt ryska förbundets uppgifter har över 400 spelare testats positivt för covid-19 under hösten.

Men Östblom berättar att ryssarna flaggat för att det blir en turnering. Sverige och de andra lagen kräver dock en bubbla likt den i Helsingfors.

Det är väl en förutsättning för att vi och alla andra länder ska skicka ett lag. Då ska säkerheten vara så hög som den har varit här i Finland, säger han.

Annons

Annons

"Har fungerat"

Två av ishockeylandslagen, Juniorkronorna (J20) och Småkronorna (J18), fick sina samlingar brutna och matcherna mot Finland inställda tidigare i veckan. Östblom menar att han är nöjd med hur det hanterades.

Det system vi har haft har fungerat. Vi har i ett tidigt skede hittat positiva fall och då valt att avbryta för att inte få ytterligare spridning. Men vi kan aldrig garantera en hundraprocentig säkerhet, det ser vi runt om i hela samhället att det är svårt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons