A-
A+

Sverige långt från att klara förra vaccinmålet

Statsminister Stefan Löfven får sin första dos vaccin mot covid-19 den 27 april 2021.
Statsminister Stefan Löfven får sin första dos vaccin mot covid-19 den 27 april 2021.
VaccinTT

Valborg var tidigare deadline för ett delmål i den svenska massvaccineringen mot covid-19.

Men Sverige är långt ifrån den förra "sista april"-ambitionen, som övergavs redan för en månad sedan.

Annons

Annons

Annons

Annons

I december slöts den stora vaccinöverenskommelsen. Regeringen och regionerna, via intresseorganisationen SKR, kom överens om två tidsfrister och om de klarades skulle regionerna få extra pengar.

Dels skulle 70 procent av alla vuxna ha vaccinerats till halvårsskiftet, dels skulle 80 procent av alla 70-plussare ha färdigvaccinerats med två doser till 30 april. Det senare målet är Sverige långt ifrån.

Det är i princip inte möjligt. När vaccinöverenskommelsen tecknades i december såg leveransprognoserna helt annorlunda ut, där vi skulle få betydligt mer vaccin än vad vi har fått, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Prioriterat äldre

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har drygt 31 procent av alla svenskar över 70 år fått två vaccindoser (nästan 86 procent har fått minst en dos). Men det skiljer sig i vanlig ordning mellan regioner.

Region Sörmland har lyckats färdigvaccinera drygt 40 procent av alla 70-plussare.

Vi har prioriterat vaccin till de äldsta hela tiden och har därför vaccinerat mindre personal än många andra regioner, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

I mitten av mars ändrade Folkhälsomyndigheten rekommendationerna. Nu kunde det gå längre tid mellan första och andra dosen för att så många som möjligt skulle få en första dos. Men Sörmland höll till viss del kvar vid den gamla strategin.

De som hade fått första dosen hade redan fått en tid i handen när de skulle få dos nummer två. För att inte tappa fart valde vi att inte boka om de patienterna, säger Magnus Johansson.

Annons

Annons

Nytt mål

För en månad sedan ersattes valborgsmålet med ett annat: att vaccinera 80 procent av alla äldre än 65 år till den 16 maj. Under fredagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det målet har nåtts i förtid.

En viktig skillnad är att det nya målet handlar om att endast ge en dos. Trots det vill SKR kalla det för en högre ambitionsnivå.

Det är en höjd ambitionsnivå gällande hur många vi ska nå med täckningsgraden, säger Emma Spak.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr