A-
A+

Sverige markerar mot Qatar i brev till Fifa

Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson har skrivit under brevet. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson har skrivit under brevet. Arkivbild.
FotbollTT

Svenska fotbollförbundet (SvFF) markerar mot fotbolls-VM i Qatar.

Förbundet har nu skrivit ett öppet brev till internationella fotbollsförbundet Fifa.

"Det svenska fotbollförbundet vill planera in ett möte med Fifa-representanter för att diskutera dessa viktiga frågor", skriver SvFF i brevet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotbolls-VM i Qatar 2022 har fått kritik för ett bristande förhållningssätt till mänskliga rättigheter, och i det öppna brevet – som är signerat av SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand – skriver förbundet att man anser att det var felaktigt att ge Qatar turneringen.

"När FIFA 2010 tilldelade VM 2022 till Qatar var utnyttjandet av migrantarbetare i landet välkänt och det har fortsatt under den period där mycket av infrastrukturen för VM har byggts. Baserat på våra värderingar är Svenska fotbollförbundet av den fasta åsikten att beslutet att bevilja turneringen till Qatar var felaktigt", skriver man.

SvFF skriver vidare i brevet att det är hela fotbollsvärldens ansvar att se till att upprätthålla mänskliga rättigheter inför och under turneringen.

Håkan Sjöstrand sade till TT i slutet av mars att förbundet vill att fler engagerar sig.

Det är bättre att föra en dialog och på så sätt jobba för att arbetarna i Qatar ska få bättre villkor än att jobba för en bojkott, sade han då.

Flera punkter

I det öppna brevet – som publicerades under torsdagseftermiddagen – trycker SvFF på flera saker för att förbättra villkoren för migrantarbetare i Qatar:

+ SvFF vill att Fifa ska utreda hur migrantarbetare behandlas på VM-byggplatser och att man snabbt ska agera för att stoppa missförhållanden.

+ SvFF vill att Fifa ska använda all sin plattform – privat och offentligt – för att Qatar ska skydda arbetarna.

SvFF vill även att Fifa ska ta till alla nödvändiga åtgärder för att alla framtida turneringar i Fifas regi bland annat har ett kriterium för mänskliga rättigheter så att turneringar inte ges till länder där det finns oro ifall arbetet med mänskliga rättigheter efterföljs.

Annons

Annons

Efterfrågar möte

Det öppna brevet avslutas med att SvFF skriver att man vill få till ett möte med Fifa för att diskutera frågorna, och även prata om hur Sverige kan hjälpa till för att förbättra migrantarbetares villkor i Qatar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr