-
+

Sverige mot strömmen i EU-opinion

EU-parlamentets talman David Sassoli.
EU-parlamentets talman David Sassoli.
EUTT:s korrespondent

Stödet för EU ökar allt mer under coronapandemin.

Fast inte i Sverige.

Annons

Annons

Drygt 27 000 personer, varav 1 055 svenskar, tillfrågades i EU-parlamentets senaste stora mätning från i november och december.

De resultat som nu presenteras får parlamentsledningen att nicka förnöjt.

"Budskapet i den här undersökningen är tydligt: EU-medborgare stöder Europeiska unionen och anser att EU är rätt nivå att hitta lösningar på krisen", säger talman David Sassoli i ett pressmeddelande.

Högst sedan 2007

Han stödjer sig på att 63 procent av de tillfrågade anser att EU-medlemskapet är bra – en uppgång med fyra procentenheter jämfört med samma mätning 2019 och den högsta siffran totalt sedan 2007.

I samtliga medlemsländer anser dessutom över 50 procent av de tillfrågade nu att deras länder tjänat på medlemskapet. Starka majoriteter finns även när det gäller synen på EU:s stora stödpaket kring coronakrisen och frågan om EU-parlamentet borde få mer att säga till om.

Sverige går dock i motsatt riktning.

Annons

Annons

Stödet minskar

Även om EU-stödet i Sverige fortsatt är starkt har det snarare minskat än ökat på senare år, från 72 procent 2019 till 68 procent nu. Antalet som tycker att Sverige tjänat på medlemskapet har i sin tur sjunkit från 72 till 66 procent.

Inte minst tycks EU-parlamentet ha tappat i förtroende hos svenskarna. Över hälften av de tillfrågade vill nu att parlamentet spelar en mindre viktig roll – tvärtom jämfört med 2019.

Svenskarna sticker också ut när det gäller vad man anser att EU-parlamentet främst borde ägna sig åt. Att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet är viktigast för svenskar, danskar, tjecker och finländare medan alla de övriga 23 medlemsländerna högst upp placerar åtgärder mot fattigdom och social ojämlikhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss