A-
A+

Sverige ökar klimatbiståndet

Biståndsminister Matilda Ernkrans. Arkivbild.
Biståndsminister Matilda Ernkrans. Arkivbild.
MiljöTT

Regeringen ökar klimatbiståndet – som dock samtidigt har minskats för att finansiera mottagandet av ukrainska flyktingar.

Vi kommer att hantera mellanskillnaden under kommande år, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S).

Annons

Annons

Regeringen beslutar i veckan om en ny klimatstrategi. Det handlar enligt biståndsminister Matilda Ernkrans (S) om en ökad satsning från 6,5 miljarder till 8 miljarder kronor mellan 2022 och 2026.

Sverige ökar också stödet till Globala miljöfonden (GEF).

Vi lägger in 4,1 miljarder kronor över de här åren, det är en fördubbling jämfört med tidigare, säger Matilda Ernkrans, som på onsdagen höll en pressträff i anslutning till FN:s miljömöte Stockholm +50.
Vi lägger också 200 miljoner kronor på ett nytt program tillsammans med Världsbanken och Italien.

Halverat anslag

Samtidigt har kriget i Ukraina dock inneburit att regeringen gjort en så kallad biståndsavräkning och flyttat stora summor till flyktingmottagandet.

Bland annat har anslaget som Sida kan använda för att stötta hållbar utveckling halverats till 1,7 miljarder kronor från det ursprungliga anslaget på 3,5 miljarder.

Bland neddragningar märks 730 miljoner till den Gröna klimatfonden, 200 miljoner på den Globala miljöfonden och 100 miljoner till Klimatinvesteringsfonderna.

Men vi har inte skurit ner på något bistånd. Det vi har gjort är att vi gått ut till verksamheterna och sagt att eftersom vi välkomnar ukrainska kvinnor och barn på flykt behöver våra verksamheter se över hur man använder pengarna som vi kan lägga in i vårt biståndsarbete, säger Matilda Ernkrans till TT.
Framför allt handlar det om att vi kan behöva skjuta fram utbetalningar.

Annons

Annons

"Bidrar stort"

Enligt Matilda Ernkrans är det för tidigt att säga hur avräkningen kommer att påverka klimatbiståndet.

Om vi tittar på den Gröna klimatfonden till exempel, där kommer vi att betala ut 840 miljoner kronor i år, så Sverige bidrar stort. Men vi har också sagt att på grund av avräkningarna kan det vara så att de resterande pengarna behöver vi skjuta på, säger hon.
Men då har vi också varit väldigt, väldigt tydliga med att säga om det skulle visa sig – och det vet vi inte förrän i slutet av året – att vi inte kunnat betala ut de här pengarna, då kommer vi att hantera den mellanskillnaden under kommande år. Så vi står kvar vid våra löften när det gäller klimatbiståndet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.