A-
A+

Sverige på januariturné till kritiserat Qatar

Förbundskapten Janne Andersson försvarar resan till Qatar.
Förbundskapten Janne Andersson försvarar resan till Qatar.
FotbollTT

Kritiken är massiv mot förhållandena i Qatar inför VM i fotboll nästa år. Ändå väljer det svenska landslaget att åka dit för läger och matcher i januari.

Jag hoppas att det kan skapa ett tryck mot regimen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Det har höjts röster för bojkott av VM i Qatar, framför allt på grund av larmrapporterna om de usla arbetsförhållandena för migrantarbetarna som byggt hela infrastrukturen och arenorna till VM.

Men Janne Andersson försvarar beslutet att åka på den sedvanliga januariturnén till just Qatar.

Det ger oss bra sportsliga förutsättningar, vi får spela på bra arenor och jag tror att det kan vara en fördel att ha varit där inför VM, säger han.
Hade inte VM gått där hade vi aldrig åkt dit. Det är tvekan om att vi tycker att det är förkastligt hur de hanterar arbetarna.

Amnesty föreläste

Andersson säger att han tror på att åka dit eftersom fotbollslandslaget är aktivt när de är i landet och träffar folk för att framföra svenska åsikter.

Jag hoppas att det kan skapa ett tryck mot regimen så att de jobbar mot demokrati.

Han berättar att människorättsorganisationen Amnesty International, som i flera år slagit larm om usla förhållandena i landet, hade en dragning för det svenska landslaget på fredagskvällen.

Vi vill göra spelarna informerade, det här är en del av samhället och omvärlden. Vi brukar ha såna dragningar inför mästerskapen. Inför Ryssland (VM 2018) hade vi Civil Rights Defenders, säger Andersson.

Annons

Annons

"Bra påminnelse"

Mittbacken Marcus Danielson om Amnestys föreläsning:

Det ger väldigt mycket. Jag har självklart en hyfsad koll, men man fick en bra påminnelse om hur det ser ut i Qatar och vi fick fakta om vad som behöver förbättras när det gäller jämlikhet, mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!