A-
A+

Sverige sågar Rysslandsförslaget: "Riktigt illa"

Fis-chefen Michel Vion öppnar för rysk skidcomeback redan i vinter, något som Svenska skidförbundet är oförstående till. På bilden: Rysslands Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.
Fis-chefen Michel Vion öppnar för rysk skidcomeback redan i vinter, något som Svenska skidförbundet är oförstående till. På bilden: Rysslands Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.
SkidorTT

Internationella skidförbundets generalsekreterare Michel Vion öppnar för rysk skidcomeback redan i vinter.

Svenska skidförbundet är av en helt annan uppfattning.

Vi tycker precis tvärtom. Det är mitt under brinnande krig och det är eländigare är någonsin i Ukraina, säger ordförande Karin Mattsson.

Annons

Annons

Vion tog upp saken den här veckan under en konferens i Planica där skid-VM avgörs i början av nästa år, något han gjorde efter att ha fått indikationer på att Internationella olympiska kommittén (IOK) verkar vara berett att öppna dörren för ryssar och belarusier igen.

Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, sade Michel Vion, generalsekreterare på Internationella skidförbundet (Fis), där han även tillade att ryssar och belarusier i så fall "självklart" kommer tävla under neutral flagg.

Karin Mattsson är ordförande för Svenska skidförbundet och oförstående till Vions uttalande.

Vi är inte alls av den uppfattningen, vi tycker precis tvärtom. Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu, ingenting i dessa dagar pekar på att det är på väg att trappas ner. Det är riktigt illa. Vi delar inte alls hans uppfattning utan vi motsätter oss det, säger Mattsson till TT.

"Eländigare än någonsin"

Vi kommer på lämpligt sätt framföra hur vi ser på det här, vi vet vad vi tycker och kommer framföra det. Jag utgår från att det inte blir så här, det är mitt under brinnande krig och det är eländigare är någonsin i Ukraina.

I veckan öppnade Rysslands president Vladimir Putin för att skicka ytterligare 300 000 soldater till Ukraina.

Vad jag vet pekar inget på att IOK skulle ha någon annan uppfattning heller. Jag förstår faktiskt inte varför han (Vion) säger så här, säger Mattsson.

Annons

Annons

Även Norge oförstående

Mats Årjes är styrelseledamot i Fis och ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Jag känner igen att IOK hade ett möte digitalt i veckan. Det som jag tror att IOK försöker göra är att diskutera med de stora förbunden om man kan få ryska och belarusiska atleter att tävla under neutral flagg, säger Årjes till TT och fortsätter:
För mig är det här ganska enkelt. Jag har varit med om att ha tagit ett beslut och det beslutet gäller fortfarande för mig. Vi har uteslutit dem. Färdigt.

Norge är inne på samma linje som Sverige.

"Putins tal i går gav inget hopp om ett slut på det brutala angreppet på Ukraina och det ukrainska folket", skriver Erik Røste, ordförande i norska skidförbundet och styrelseledamot i Fis, i ett sms till NTB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.