A-
A+

Sverige skickar 120 respiratorer till Indien

Familjemedlemmar kremerar en anhörig som dött i covid-19 i Jammu i Indien.
Familjemedlemmar kremerar en anhörig som dött i covid-19 i Jammu i Indien.
IndienTT-AFP

Hjälpsändningar med respiratorer och syrgas packas nu upp på flygplatsen i Delhi i det covidsargade Indien.

I ett första EU-paket erbjuder Sverige 120 respiratorer.

Folk bara dör och dör, säger en man som jobbar på ett krematorium i New Dehli.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den första lasten med hjälpsändningar kom från Storbritannien. Även USA, Tyskland, Frankrike och Kanada samt Världshälsoorganisationen (WHO) bistår.

Inom de närmaste dagarna anländer en EU-transport. I denna första last ingår 365 respiratorer och 700 syrgaskoncentratorer från Irland, 58 respiratorer från Luxemburg, 80 syrgaskoncentratorer från Rumänien och tusentals doser av det antivirala läkemedlet remdesivir.

Den svenska insatsen består av 120 respiratorer, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det är en solidaritetsyttring, som sänder väldigt starka signaler till indiska befolkningen om att omvärlden bryr sig. Det är oerhört viktigt för ett land som Indien, säger Henrik Chetan Aspengren, tillförordnad chef för Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Likbål på p-plats

Situationen är desperat runt om i Indien, med överbelagda sjukhus och akut brist på syrgas.

Även på tisdagen noterades höga smittotal med runt 350 000 nya fall av covid-19. En liten nedgång jämfört med måndagens rekordmånga 353 000 covidfall.

I östra New Dehli spreds röken från dussintals likbål på en parkeringsplats som omvandlats till ett provisoriskt krematorium.

Folk bara dör och dör och dör, sade Jitender Singh Shanty som ägnar sin tid åt att koordinera kremeringarna av ett hundratal kroppar dagligen.
Om det kommer fler kroppar får vi kremera dem ute på vägen. Det finns ingen plats här.

Annons

Annons

Långa köer

Indien är det största producenten av generiska mediciner och kallas "världens apotek". Men nu råder även brist på remdesivir, som är godkänt i Indien för behandling vid svåra fall av covid-19.

Det råder fortfarande tvivel kring hur effektivt remdesivir egentligen är mot virussjukdomen. Hur som helst har en hausse kring läkemedlet lett till oro för hamstring.

Det säljs till över tio gånger sitt ursprungliga pris på svarta marknaden och köerna har ringlat långa utanför kliniker och sjukhus där människor försökt få tag på det. Indien förbjöd tidigare i april export av remdesivir samt de aktiva substanser som det innehåller.

Tillverkaren Gilead ska donera minst 450 000 doser och bistå företag som producerar remdesivir i Indien att skala upp sin produktion.

Åker till sjukhus

En förklaring till det svåra läget är enligt WHO att indier i hög grad söker sig till sjukhus i onödan, något som dels leder till ökad belastning på vården, dels bidrar till ökad trängsel och därmed smittspridning.

Mindre än 15 procent av dem som smittats behöver sjukhusvård, och ännu färre syrgas, konstaterar WHO-talespersonen Tarik Jasarevic.

"En del av problemet är att många åker till sjukhus (bland annat då de inte har tillgång till information och rådgivning)", skriver han i ett mejl till Reuters och påpekar att egenvård i hemmet ofta är ett bättre alternativ.

I jättelandet med över 1,3 miljarder invånare har nu nästan 198 000 människor dött i virussjukdomen. 17,6 miljoner fall har registrerats, men mörkertalet tros vara stort.

Flera länder har infört förbud eller restriktioner för passagerarflyg från Indien.

Australien sällade sig på tisdagen till dem genom ett förbud för passagerarflyg som varar fram till den 15 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr