A-
A+

Sverige skickar brandflygplan till Tjeckien

Två vattenskopande flygplan har skickats till Tjeckien för att bekämpa skogsbränder.
Två vattenskopande flygplan har skickats till Tjeckien för att bekämpa skogsbränder.
BrandTT

Två så kallade skopande flygplan har skickats från Sverige för att vattenbomba skogsbränder i Tjeckien.

Annons

Annons

De två flygplanen med besättning lämnade tidigt på fredagsmorgonen Sverige för att påbörja släckningsarbete i Tjeckien så snart som möjligt, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

Tjeckien, som drabbats av allvarliga skogsbränder, begärde i veckan hjälp via EU:s civilskyddssamarbete.

"En styrka i EU-samarbetet är att vi använder våra samlade resurser och kompetenser på ett effektivt sätt, att vi samarbetar och hjälper varandra", säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning, i pressmeddelandet.

För tillfället har myndigheten två skopande flygplan och sex helikoptrar i hög beredskap i Sverige. De sätts in när skogsbränder riskerar att bli stora och den kommunala räddningstjänstens resurser inte räcker till.

Vid behov kan ytterligare helikoptrar sättas i hög beredskap.

"När vi får en uppmaning från EU att skicka stöd i form av resurser så vill vi säkra upp att vi fortsatt har en god beredskap att hantera de risker vi har i Sverige. Bland annat därför förstärkte vi i dag på morgonen beredskapen med ytterligare två helikoptrar", säger Gustafsson.

Förra året stöttade Sverige på motsvarande sätt Grekland med skopande flygplan. Under brandsommaren 2018 var det i stället Sverige som fick ta emot stöd från flera länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.