A-
A+

Sverige tänker knäböja inför OS-premiären

Det svenska fotbollslandslaget har haft som vana att knäböja mot orättvisor inför varje landskamp. Arkivbild.
Det svenska fotbollslandslaget har haft som vana att knäböja mot orättvisor inför varje landskamp. Arkivbild.
Olympiskt(Tokyo, TT:s utsände)

När det öppnades en möjlighet att stå upp för mänskliga rättigheter var det inte mycket att tänka på.

Fotbollsdamerna tänker markera mot orättvisor inför OS-premiären mot USA.

Vi kommer att knäböja, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Annons

Annons

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter inte politiska protester under OS-tävlingarna och i samband med prisutdelningar.

Men förra veckan kom nya riktlinjer som ändå öppnar för vissa ställningstaganden före eller efter tävling. Det ger möjlighet för bland annat fotbollsdamerna att fortsätta sin tradition att knäböja mot rasism inför sina matcher.

Och så ser det ut att bli.

Vi har tagit ett beslut. Vi kommer att knäböja, säger Hedvig Lindahl.

"Helt naturligt för oss"

Saken bestäms slutgiltigt först på tisdagen, på matchmötet dagen före premiären mot USA. Men spelarnas önskan är given. Och för Hedvig Lindahl är den självklar.

Jag tycker att man alltid, alltid, alltid, de gångerna man får, ska kunna ta ställning för mänskliga rättigheter och mot alla orättvisor.

Sveriges lagkapten Caroline Seger sade redan förra veckan att det skulle kännas logiskt att knäböja om chansen ges.

Det är så som vi har känt hela tiden, det har varit helt naturligt för oss. Det är en fråga där vi gärna vill visa var vi står, sade Seger.

Annons

Annons

Upprepad klyscha

De stora idrottsorganisationernas ständigt upprepade mantra om att politik och sport inte hör ihop börjar också bli förlegad, sade Seger vidare.

Naturligtvis hoppas man att de börjar förstå att det hör mycket ihop, och att vi ska få lov att ha våra åsikter. Sedan är det alltid en balansgång, för man kan inte tycka och tänka om precis allting. Men det är så här det ser ut nu, och om vi kan vara med och påverka och försöka vara förebilder och någonstans styra människors sätt att tänka åt rätt håll, så vill man gärna göra det som idrottsmänniska.

IOK tillåter dock inga protester eller liknande under medaljceremonierna på OS. Och markeringar mot specifika länder, organisationer eller folkgrupper kommer inte heller att tillåtas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!