A-
A+

Sverige tappade till oavgjort: "Jävligt surt"

Albin Lagergren sköt sju mål för Sverige.
Albin Lagergren sköt sju mål för Sverige.
HandbollTT

Sverige var på väg mot en drömstart i OS-kvalet i handboll. Men trots fyramålsledning blev det "bara" 25–25 efter att Tyskland kvitterat i slutsekunderna.

Jag tycker faktiskt att vi är det bättre laget, säger målvakten Andreas Palicka.

Annons

Annons

Han såg länge ut att bli den stora svenska matchhjälten när OS-kvalet i Berlin inleddes. Efter en lite trevande första halvlek av både Palicka och Sverige – Tyskland ledde med uddamålet i paus – började den svenske målvakten storspela i andra halvlek.

Palicka stängde igen målet helt i drygt sex minuter när Sverige, utan formstarke Hampus Wanne som tvingades lämna truppen av personliga skäl, vände till ledning. Det svenska övertaget var som mest 23–19, när landslagscomebackande Niclas Ekberg gjorde sitt enda mål med bara tolv minuter kvar.

Det räckte ändå inte mer än till en poäng. I sista anfallet, med bara ett par sekunder kvar, kvitterade Marcel Schiller till 25–25.

"Äger matchen"

Vi äger matchen i andra halvlek, tyvärr bränner vi frilägen två-tre gånger och Tyskland får lite luft, säger Palicka.

Poängen som Sverige tar med sig vidare i kvalet kan bli mycket värd i slutändan, men det oavgjorda resultatet kändes ändå tungt för de färska VM-silvermedaljörerna.

Det hade varit mycket skönare med två poäng i stället för en, säger mittnian Jim Gottfridsson.

Han hade ett skottläge i slutminuten, som hade kunnat ge en blågul tvåmålsledning, men det täcktes undan av det tyska försvaret. Gottfridsson upplevde att tysken stod innanför sexmeterslinjen och att Sverige därför borde haft en straff.

Jag ser det som att han är klart innanför och täcker den, det ska bli kul att se på video, säger han.

Sjumålsskytten Albin Lagergren var av samma uppfattning.

Just nu är det jävligt surt, säger han.
Jag tycker att vi kommer till ett bra läge på sistapassningen till Jim. Vi får hoppas att domarna har rätt och att han inte står innanför och tänker, men känslan i matchen var att han gjorde det.

Annons

Annons

Algeriet nästa

Nu väntar Algeriet på lördagen innan kvalet avslutas mot Slovenien på söndagen. De två bästa lagen i kvalgruppen får spela OS.

Förhandssnacket har handlat om de tre europeiska lagen och slovenerna vann också enkelt, 36–28, mot Algeriet på fredagskvällen.

Men Andreas Palicka höjer ett varningens finger för det nordafrikanska laget som bland annat pressade Frankrike i VM.

Man såg på resultaten i VM att det absolut inte är någon blåbärsnation. De spelar en irrationell handboll som är obekväm, säger Palicka.

34-åringen har haft lite skadebekymmer efter VM och säger att han inte är redo att spela 60 minuter i varje match med tanke på det tajta OS-kvalschemat. Troligen lär Mikael Aggefors få spela åtminstone delar av matchen redan mot Algeriet.

Men när Andreas Palicka väl är på planen hoppas han fortsätta storspela.

Jag kommer göra allt i min makt för att det här laget ska kvalificera sig för OS och att jag ska få chansen att uppleva ett OS. Det har jag sagt tusen gånger och jag hoppas att det syns på mig också. Det har en enorm betydelse för mig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!