-
+

Sverige testar OS-formen – mot blåbärsnation

Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius.
FotbollTT

Tuffa OS-konkurrenter som Brasilien, USA och Kanada möts i Orlando.

Samtidigt träningsspelar Sverige – mot 85-rankade Malta.

Vi får se det här som ett bra tillfälle trots att det kanske inte är USA som står på andra sidan planen, säger Stina Blackstenius.

Annons

Annons

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger att She Believes Cup aldrig var något alternativ för Sverige.
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger att She Believes Cup aldrig var något alternativ för Sverige.

Det har inte varit det tuffaste motståndet för de svenska fotbollsdamerna under årets första landslagsläger. I fredags besegrades Österrike med hela 6–1 och på tisdag eftermiddag står Malta för motståndet.

Normalt brukar Sverige spela Algarve Cup i Portugal vid den här tidpunkten på året. Men pandemin ställde till det och till slut blev det läger på Malta med två träningsmatcher.

Det har varit viktigt att kunna vara flexibel i dessa tider och snabbt hitta en annan lösning när något gått i stöpet. Det har varit en utmaning men hela tiden har vi varit övertygade om att hitta en bra lösning och det gjorde vi till slut, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Konkurrenterna möter varandra

Men det går inte att komma undan att motståndet på Malta på pappret är av sämre karaktär. Hemmanationen har aldrig kvalificerat sig för ett stort mästerskap och är rankat 85:a i världen. Mot Slovakien i torsdags förlorade Malta med 0–4. Just Slovakien som besegrades av Sverige med 6–0 i EM-kvalet i början av december.

Samtidigt möts OS-lagen USA, Brasilien och Kanada i She Believes Cup i Orlando. Men för Sverige var det aldrig aktuellt med USA-turneringen eftersom man ville stanna i Europa.

Det är klart att det alltid är utvecklande att spela mot så bra lag. Men nu fick vi till ett läger här och varenda läger och tillfälle att bli bättre som lag är värdefull. Vi får se det här som ett bra tillfälle trots att det kanske inte är USA som står på andra sidan planen, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Annons

Annons

"Jobba efter förutsättningarna"

Blackstenius menar att laget kan komma att få utrymme att träna på anfallsspelet. Något som även förbundskapten Peter Gerhardsson är inne på.

Vi visste om att det här var alternativen och vi får jobba efter förutsättningarna. Vi gjorde det jättebra mot Österrike och nu får vi Malta som är ett lägre rankat lag men det ger tillfälle att jobba på delar av vårt spel – framför allt på offensiv planhalva. Det finns alltid saker att förbättra hela tiden, säger Gerhardsson.

TT: Hade det varit bättre med starkare motstånd?

Det går inte att göra någonting åt det. Jag har inte ens funderat på det, nu har vi det här och sen har vi två samlingar kvar (inför OS). Det är det här vi har och det vi måste jobba efter och det gör både spelare och ledare. Därför ska vi se till att göra det bra i morgon, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss