A-
A+

Sverige till VM-kvart – om segersviten håller

Förbundskapten Glenn Solberg med målvakten Mikael Appelgren bredvid sig.
Förbundskapten Glenn Solberg med målvakten Mikael Appelgren bredvid sig.
HandbollTT

För exakt ett år sedan inledde handbollslandslaget en svit som nu är uppe i tio raka segrar i mästerskapsmatcher.

Om tio blir elva mot Island i kväll är Blågult klart för VM-kvartsfinal.

Annons

Annons

Den 20 januari i fjol inledde Sverige mellanrundan i EM i Bratislava med att slå Ryssland med 29–23, en seger som blev startskottet på det segertåg som fortfarande tuffar vidare.

Efter de sex raka segrarna som bar Sverige till EM-guldet i Budapest har nu även fyra VM-vinster i Göteborg adderats. För att hitta en liknande blågul segersvit måste man gå tillbaka till 1999–2000, när "Bengan Boys" radade upp hela 18 segrar – inklusive VM-guld och EM-guld – innan det blev en smärtsam förlust mot Ryssland i OS-finalen i Sydney.

Det är jättebra och ett bevis på att vi har hittat en väg som fungerar. Men vi tar en match i taget, det är ett koncept som jag tror är väldigt bra för både kroppen och knoppen. Att man inte går för långt bort i tankarna och inte tar någonting för givet, säger målvakten Mikael Appelgren.

"Stort självförtroende"

Den redan goda harmonin i landslaget blir inte direkt sämre av att man radar upp tio raka segrar.

Att det här laget har ett väldigt stort självförtroende och en trygghet, kombinerat med en ödmjukhet, märkte man direkt när man kom in här inför VM. Det var väldigt härligt, säger "Äpplet" som är tillbaka i landslaget efter några skadefyllda år.

I VM har Appelgren så här långt fått dela målvaktssysslan med Andreas Palicka och Tobias Thulin. "Palle" har stått två matcher och Appelgren och Thulin en var.

Det är en ny situation, men jag tycker att alla tre har varit väldigt duktiga. Det är rätt skönt att veta att alla tre är i gång, sen är det tränarna som tar ut vem som ska spela, säger Appelgren, som vaktade målet mot Kap Verde och kanske får chansen igen nu.

Annons

Annons

"Prestigelös"

Jag är rätt så prestigelös. Det är klart man vill spela – det vill alla inför den här fantastiska publiken och i ett VM. Men oavsett om det är på planen, på bänken eller på läktaren så kan man alltid bidra. Någonstans där tror jag också storheten finns i det här laget, vi gör det tillsammans och accepterar att vi har olika roller i olika matcher.

Skulle Sveriges segertåg nå vägs ände mot Island finns en ny chans att säkra en kvartsfinalplats när mellanrundan avslutas mot Portugal på söndag. Läget är värre för islänningarna, som har kniven mot strupen och sannolikt måste ta poäng för att kunna ta sig till VM-kvartarna.

Det blir det tuffaste motståndet hittills och något att bita i, säger Appelgren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.