Sverige utslaget efter sena avgörandet

Anton Lundell blev en av målskyttarna för Finland när de avancerade till semifinal.
Anton Lundell blev en av målskyttarna för Finland när de avancerade till semifinal.
IshockeyTT

Sveriges JVM-äventyr är över.

Kvartsfinalen mot Finland blev en rysare – där Juniorlejonen avgjorde i slutsekunderna.

Väldigt jobbigt. Det är många som är ledsna, säger förbundskapten Joel Rönnmark efter 2–3-förlusten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förbundskaptenen fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna efter uttåget.

Det är givetvis jobbigt att se grabbarna så ledsna. De har gjort allt de kan. Jag pratade bara kort med dem. Jag vet inte om de kommer ihåg det, men jag tackade för resan och deras insats, och önskade dem lycka till i framtiden. De har grymma karriärer framför sig. Det är fantastiska hockeyspelare i vårt omklädningsrum, så det är jättejobbigt att se dem ledsna, säger han.

Juniorkronorna får lämna mästerskapet utan medalj efter att Finland vänt ett 0–2-underläge till seger med 3–2.

Rönnmark, som fick axla rollen som förbundskapten efter att Tomas Montén smittats av coronaviruset, hade svårt att summera turneringen i Kanada efter den tunga förlusten.

Vi tar oss till kvartsfinal och spelar en jättehäftig match som vi förlorar, och det vet alla där hemma vad det betyder. Att vi åker ur i kvartsfinal är inte roligt alls, att göra det mot Finland är jättetufft. Sedan får jag summera framöver, det är lite svårt just nu, säger han.

Nytt drömmål

Sverige kom till ödesmatchen med två raka förluster i ryggen och valde att stuva om i förstakedjan, där Theodor Niederbach klev in som center mellan Lucas Raymond och Alexander Holtz.

Stjärnduon har haft svårt med målproduktionen under mästerskapet, men med en ny kedjekamrat fick man utdelning direkt. Lucas Raymond pricksköt i Kari Piiroinens första kryss och gav Sverige ledningen i matchen.

Sedan var det dags för Elmer Söderblom att kliva fram. Frölundaspelaren kopierade sitt drömmål från premiärmatchen mot Tjeckien genom att återigen placera klubban mellan benen och stänka upp pucken i nättaket.

Vi scoutade lite innan och visste att deras backar skulle vara högt upp, så jag fick mycket yta. Vi börjar bra och gör en jävla kämparinsats än så länge, sade han till Viasat i paus.

Annons

Annons

Tränarutmaning

Men i den andra perioden förändrades matchbilden helt.

Finland spelade upp sig ordentligt och fick in en reducering genom Henri Nikkanen, efter fint förarbete från Eemil Viro.

Knappt tre minuter senare fick de jubla på nytt efter att ha satt dit 2–2, men Sverige valde att utmana domslutet och fick målet bortdömt, eftersom Finland hade åkt offside i sekvensen innan.

Finland fortsatte att hota ett skakigt Sverige och var en hårsmån från en kvittering, men tack vare en benparad från ifrågasatte Hugo Alnefelt lyckades man ta sig till pausvila i ledning.

Tredje perioden blev inte den uppryckning Sverige hade hoppats på, men Alnefelt fortsatte att vara trygg i målet – trots att finländarna bjöds på en hel del chanser.

Kvitteringen hängde i luften och till slut fick den svenska målvakten kapitulera. Finland utnyttjade sitt fruktade powerplay till max när stjärnan Anton Lundell skickade in 2–2 med åtta minuter kvar att spela.

Den finländska anstormningen fortsatte och med 25 sekunder kvar kunde Roni Hirvonen pricka in det avgörande 3–2-målet.

Därmed är Finland klara för semifinal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons