A-
A+

Sverige vill att klimatmål läggs ned

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg har tagit emot en stämningsansökan mot Sverige och 32 andra europeiska länder för bristande klimatarbete. Arkivbild.
Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg har tagit emot en stämningsansökan mot Sverige och 32 andra europeiska länder för bristande klimatarbete. Arkivbild.
KlimatTT

Europadomstolen bör inte gå vidare med den stämningsansökan som portugisiska ungdomar har riktat mot Sverige och 32 andra europeiska länder. Det anser den svenska regeringen.

Annons

Annons

Att inte göra mer för att minska utsläppen av växthusgaser är ett brott mot Europakonventionens artiklar om att var och en har rätt till liv och en hållbar framtid. Det hävdar de sex portugisiska ungdomar som i höstas vände sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter med en stämningsansökan mot Sverige och 32 andra europeiska länder, med hänvisning till studier från bland annat Climate Action Tracker som visar att ländernas planerade klimatåtgärder inte räcker för att nå målen i Parisavtalet.

Formella kriterier

Nu har den svenska regeringen svarat Europadomstolen att målet bör läggas ned, rapporterar Dagens Nyheter. Motiveringen är bland annat att stämningsansökan inte uppfyller formella kriterier om att ett mål först måste prövas på nationell nivå innan det kan tas upp av Europadomstolen.

Miljöjuristen Jonas Ebbesson håller med om att det kan finnas formella hinder för en prövning i just detta fall, även om Europakonventionen mycket väl kan tillämpas på frågor som rör bristande klimatåtgärder.

Jag tycker att Sverige har övertygande argument för varför talan ska avvisas. Stämningsansökan innehåller en rad brister. Sökandena har inte försökt få sin sak prövad i nationella instanser, vilket är ett formkrav, säger han till Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Ta ställning

När samtliga svar från de 33 länderna har hanterats ska Europadomstolen ta ställning till den fortsatta processen.

Domstolen kan antingen besluta att avvisa talan eller att gå vidare och pröva sakfrågan. Den kan också begära in mer information från parterna så länge den anser att det behövs för att kunna göra sin bedömning om fallet ska tas upp eller avskrivas. Det kan ta tid, säger Jonas Ebbesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!