Sverige vill ha dispens för Stina Nilsson

Stina Nilsson vid skyttebanan i Östersund. Arkivbild.
Stina Nilsson vid skyttebanan i Östersund. Arkivbild.
SkidskytteTT

Höstens IBU-cuptävlingar, som skulle ha varit Stina Nilssons första i skidskytte, är inställda.

I stället vill Sverige att hon får dispens för att ställa upp i världscupen.

Vi har ställt frågan till IBU, säger landslagstränaren Johannes Lukas till Expressen

Annons

Annons

Lukas säger att man ännu inte fått något svar från det internationella förbundet på frågan om Nilsson kan få köra världscupen utan att kvala in genom IBU-cupen.

Jag gissar att det har fått in en hel del frågor efter att beskedet kom att cupen ställs in. I vissa länder finns det ett helt lag som måste kvala in, säger Lukas.

Det svenska skidskytteförbundet har också tittat på andra lösningar så att den förra skidstjärnan kan få tävla internationellt under sin första säsong.

Självklart kollar vi upp alla möjligheter som finns, om det finns andra kvalifikationstävlingar som skulle kunna vara alternativ, säger Lukas.

Han säger att målet inte är att Nilsson så snabbt som möjligt ska få en plats i världscupen.

Det är inte mitt största mål med Stina, utan det är att hon får tävla mycket och får använda det som hon har lärt sig under träningar. Varje tävling kommer att vara något nytt för henne. Det viktigaste för mig är att Stina får många tävlingar.

Det var i fredags som IBU meddelade att IBU-cuptävlingarna före årsskiftet ställts in. Premiärtävlingen är planerad till den 11–16 januari.

Det är tänkt att Nilsson ska göra sin svenska tävlingsdebut i Idre den 13–15 november. Världscupsäsongen sätter igång i finländska Kontiolahti i slutet av november följt av tävlingar i Östersund.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons