Sverigepremiären i fara: "Kan man köra?"

Frida Karlsson och övriga svenska landslagsstjärnor är tänkta att göra säsongsdebut på snö i Bruksvallarna i helgen. Arkivbild.
Frida Karlsson och övriga svenska landslagsstjärnor är tänkta att göra säsongsdebut på snö i Bruksvallarna i helgen. Arkivbild.
SkidorTT

Regeringens nya restriktioner ska träda i kraft först nästa vecka. Men helgens Sverigepremiär är nog också i fara, säger skidornas landslagschef Anders Byström.

Frågan blir ändå ”Kan man köra?", säger han.

Annons

Annons

Det är oklart på vilket sätt längdåkningen påverkas av regeringens nya förslag. Men att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer från den 24 november och fyra veckor framåt skickar hur som helst en tydlig signal, säger längdlandslagschefen Anders Byström.

Och det får honom att tvivla på om den tänkta Sverigepremiären i Bruksvallarna i helgen blir av.

Man blir orolig för tävlingen. Nu ska det här införas efter helgen, men frågan blir ändå ”Kan man köra?”. Det vet jag inte. Men det vore bra om vi kunde tävla naturligtvis, säger Anders Byström.

Halverat antalet deltagare

Arrangörerna i Bruksvallarna har redan vidtagit åtgärder för att minska smittrisken genom att halvera antalet deltagare till 50 damer och 75 herrar.

Frågan är om det är tillräckligt, säger Byström. Han tar till sig av statsminister Stefan Löfvens (S) uppmaning till alla invånare att ta sitt ansvar.

Ja, det är klart. Det här med att ta ansvar är jätteviktigt. Det är upp till arrangören om de ska arrangera tävlingen eller inte. Men det finns en risk såklart. Vi måste ta samma ansvar som alla andra i samhället.

Om helgens tävling ställs in påverkar det också planeringen inför världscupen, som är tänkt att ha premiär i finländska Ruka helgen därpå, 27–29 november.

Då kan vi inte ta ut ett lag utifrån resultaten i Bruksvallarna. Och då får vi gå på fjolårets resultat och det är ju inte så bra för dem som kanske är i toppslag nu.

Annons

Annons

Bubblor i bubblan

Norska skidförbundet meddelade förra veckan att den tänkta världscuphelgen i Lillehammer, 4–6 december, skjuts upp på grund av Norges coronarestriktioner. Men Byström tror att de finländska arrangörerna i Ruka har vidtagit tillräckliga åtgärder för att i alla fall kunna säkerställa premiären.

Men vi måste också lyssna på vårt medicinska team, om de anser att risken är värd att ta. Det är en potentiellt dödlig sjukdom, så man kan inte leka med det. Och åkarna vill givetvis tävla, men inte till vilket pris som helst, säger han.

Resan till Finland blir i så fall med ett extra försiktigt upplägg, säger längdchefen Daniel Fåhraeus.

Vi kommer att resa i eget plan dit, men planen är fortfarande att åka. Vi försöker dock hitta ytterligare åtgärder, kan man till exempel ha mindre bubblor i bubblan, hur ska vi sitta i planet och så vidare. Vi är nere på de nivåerna nu, säger Fåhraeus.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons