A-
A+

Sveriges EM-plan: "Gå runt på folk"

Robin Quaison får instruktioner av förbundskaptenen Janne Andersson under träningen. Quaison startar på topp med Marcus Berg i lördagens landskamp mot Finland.
Robin Quaison får instruktioner av förbundskaptenen Janne Andersson under träningen. Quaison startar på topp med Marcus Berg i lördagens landskamp mot Finland.
FotbollTT

En startelva mot Finland, en annan mot Armenien.

Förbundskapten Janne Andersson kommer att testa sig fram till EM-premiären mot Spanien.

Många ska få chansen att visa upp sig, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förbundskapten Janne Andersson matchade Dejan Kulusevski och Alexander Isak som anfallspar under majoriteten av träningarna i Båstad.

Men mot Finland börjar de på bänken.

I stället blir det veteranen Marcus Berg och Robin Quaison som spelar på topp.

Frågan är vilka växlar som ska dras av vilka som inleder mot Finland – och vilka som inte gör det.

Enligt Andersson är svaret enkelt: Inga alls.

Jag ser mycket fram emot matchen och kommer att gå runt på folk och ge många chansen att spela. Det blir en ny elva nästa vecka. Många ska få chansen att visa upp sig, säger han.
Han (Marcus Berg) och Quaison gjorde en jättebra höst 2019 när vi tog oss till det här mästerskapet. Nu är det ett och ett halvt år sedan, och under det ett och ett halvt året har det hunnit hända ganska mycket med andra forwards.

"Ett nytt lag"

Till mötet med Armenien den 5 juni blir det till stora delar en annan startelva.

Det är inte elva nya namn men däremot ett nytt lag. Den elvan tar vi ut nästa vecka. Jag har en grundidé om hur jag vill matcha och tanken är att matcha ett annorlunda lag till ganska stora delar, säger han.
Det är inte så att jag spelar ihop ett lag. Det är lite blandat, som jag brukar säga. Varför är det det? Jo, för att det kan hända grejer fram till mästerskapet och då tycker jag att det är bra att spela olika konstellationer, säger han.

Annons

Annons

"En spännande konstellation"

Vilket i sådana fall kan öppna för duon Isak och Kulusevski.

Det är intressant att se dem tillsammans. De gjorde det väldigt bra på ena träningen då de spelade ihop. Det är en spännande konstellation. Båda två har matchats och varit i gång mycket, och det är väl en tanke till att de inte spelar. Jag vill låta dem återhämta sig lite, säger Andersson.
Sedan är det inte omöjligt att båda är på planen nästa lördag.

Dejan Kulusevski påpekade tidigare i veckan på nytt att han helst spelar som anfallare i Anderssons 4–4–2-uppställning.

Jag har mycket mer frihet där, och mindre att tänka på i försvarsspelet. Som högerytter i 4–4–2 är det väldigt viktigt att man hjälper till bakåt hela tiden, hjälper högerbacken. Som anfallare får jag mer frihet att löpa och hitta mina egna ytor.

Kulusevski får testa

Kulusevski och förbundskaptenen pratar titt som tätt om hur den 21-årige Serie A-stjärnan ska komma bäst till sin rätt i landslaget, individuellt som kollektivt.

Han har frågat förut och då har jag varit tydlig med att jag tror att jag passar bättre där (som anfallare) i ett 4–4–2-system. Det tycker han också, tror jag. Han har sagt att jag kan spela på båda positionerna. Så jag kommer nog få testa på båda två. Sen väljer han var jag ska spela. Vi får se.

Kvartetten Victor Nilsson Lindelöf (ledig efter Europa League-finalen), Pontus Jansson (spelar kvalfinal till Premier League), Filip Helander (rehabiliteringstränar) och Martin Olsson (förbereder sig för svenska cup-finalen på söndag) är inte tillgängliga för lördagens landskamp.

Även skadade Ludwig Augustinsson missar mötet med Finland.

Efter landskampen mot Finland får spelare och ledare tre dagar ledigt för att sedan återsamlas i Stockholm på onsdag. EM-genrepet spelas mot Armenien på Friends arena lördag den 5 juni.

Veckan därpå ligger landslaget på läger i Göteborg.

Sverige spelar sin EM-premiär mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss